China versoepelt regels voor bloggers

De meer dan 20 miljoen bloggers in China zullen dan toch niet verplicht worden om met hun echte naam te registreren, al blijft de Chinese overheid die registratie wel aanmoedigen.
De Chinese overheid besliste in oktober 2006 dat de miljoenen bloggers in het land hun anonimiteit moesten opgeven door met hun echte naam te registreren bij hun blogprovider. In een nieuw besluit van de Internet Society of China (ISC), een denktank van de Chinese overheid, wordt de registratie van echte namen aangemoedigd, maar niet meer verplicht. Bedrijven die in de denktank zetelen waren niet te vinden voor de plannen, de Chinese bloggers nog veel minder.

De blogproviders vreesden dat Chinese gebruikers zouden uitwijken naar buitenlandse blogdiensten, waardoor ze de registratie konden omzeilen. “Het zou triest zijn indien Chinese bedrijven hun eigen klanten zouden verliezen”, zegt Fang Xingdong, baas van de grootste Chinese blogdienst bokee.com, aan het Chinese persagentschap Xinhua. “De registratie zou de vrije geest van het internet beknotten”, zegt Zhang Chaoyang, de CEO van Sohu.com, waar miljoenen surfers onder een pseudoniem hun weblog publiceren.

De twintig miljoen blogs in het land zijn al langer een doorn in het oog van de Chinese overheid. Ambtenaren zijn bezorgd over de verspreiding van “ongezonde” informatie op weblogs en hoopten met de verplichte registratie de verspreiding van porno en kritiek op de overheid een halt toe te roepen.

Ondanks de soepelere regels blijft China het internetverkeer nauwgezet in het oog houden. Tienduizenden politieagenten blokkeren websites met ongeoorloofde inhoud. Uit onderzoek van het OpenNet Initiative bleek China een van de zes landen te zijn waar politieke berichten op internet het meest gefilterd en gecensureerd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.