China verwacht mini-babyboom

De versoepeling van de eenkindpolitiek in China creëert een babyboom van 13 miljoen extra baby’s in de volgende vijf jaar, schatten demografen.

Vorige maand besliste de Chinese Communistische Partij om de regels te versoepelen. Koppels kunnen nu een tweede kind krijgen als een van de ouders zelf enig kind is. Tot nog toe was dat enkel mogelijk als beide ouders enig kind zijn.

De versoepeling is een reactie op het nieuws dat de actieve bevolking in 2012 voor het eerst afnam, met zo’n 3,45 miljoen werkkrachten per jaar.

Extra geboortes

De versoepeling van de geboortewet doet 15 tot 20 miljoen koppels in aanmerking komen voor een tweede kind. Uit eerder onderzoek van de Renmin Universiteit in Beijing bleek dat ongeveer zestig procent van die koppels een tweede kind wensen.

Op vraag van de Chinese overheid berekenden demografen dat er jaarlijks zo’n 2 miljoen extra kinderen geboren zullen worden, met een piek van 3 miljoen over drie jaar.

De mini-babyboom zal vijf tot zes jaar duren. Daarna zwakt de golf af tot een stabiele 1,6 miljoen extra kinderen per jaar.

De demografen kwamen op basis van verschillende methoden tot gelijkaardige conclusies, zegt Yuan Xin, hoogleraar Bevolkingsstudies aan de Nankai Universiteit, in de krant China Daily.

2 kinderen per koppel

Over de gevolgen van een andere beleidsoptie – het toelaten van twee kinderen voor alle Chinese koppels – is er minder eensgezindheid onder de onderzoekers. Volgens Yuan leidt die piste naar 40 miljoen extra baby’s per jaar, maar de schattingen verschillen tussen de verschillende demografen en universiteiten.

De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat China op termijn naar een politiek van twee kinderen per koppel moet evolueren, maar waarschuwen dat die overgang geleidelijk moet verlopen. “Sociale voorzieningen zoals de gezondheidszorg en onderwijs moeten de nieuwe vraag kunnen slikken”, zegt Yuan.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift