China waarschijnlijk dit jaar al grootste vervuiler

China heeft de lancering van een langverwacht nationaal klimaatplan opnieuw uitgesteld. Waarschijnlijk haalt het land dit jaar als de Verenigde Staten in als grootste vervuiler op het gebied van broeikasgassen, veel eerder dan voorspeld werd.
Het is al de tweede keer deze maand dat Chinese ambtenaren de publicatie van nieuwe economische groeicijfers uitstellen. Eerder hadden ze laten verstaan dat de groei in het eerste kwartaal van 2007 nog met 11 procent was toegenomen. De Chinese economie liet in de voorbije vier jaar een gemiddelde groei van 10 procent optekenen, wat van China de derdegrootste economie in de wereld heeft gemaakt.
De groei drijft echter vrijwel volledig op het gebruik van vervuilende kolen. Bij verbranding van kolen en andere fossiele brandstoffen komen broeikasgassen zoals koolstofdioxide vrij, die volgens wetenschappers bijdragen aan de opwarming van de aarde. Vorig jaar verbrandde China meer dan 1,2 miljard ton kolen. Het land heeft bovendien ambitieuze plannen voor de bouw van een aantal nieuwe kolencentrales.
Chinese statistici zijn niet de enigen die verrast zijn door de voortgaande economische groei. Ook het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat landen adviseert op het gebied van energie, moet zijn prognoses over China bijstellen. Analisten hadden eerder voorspeld dat de Chinese uitstoot van broeikasgassen die van de Verenigde Staten zou inhalen in 2009. Gezien de laatste ontwikkelingen zal dat volgens de IEA waarschijnlijk al binnen enkele maanden gebeuren.
Als er niets gedaan wordt, dan zal China binnen 25 jaar zelfs twee keer zoveel koolstofdioxide uitstoten als alle rijke industrielanden bij elkaar, zegt econoom Fatih Birol van het IEA.
Het uitgestelde nationale actieplan tegen klimaatverandering zal waarschijnlijk een vermindering van de uitstoot beloven, maar geen maximale uitstoot vastleggen. De Chinese leiders zien dat als een dure maatregel die de economische groei kan hinderen. Die economische groei is volgens hen belangrijk om sociale onrust in het land te voorkomen.
China wil in plaats daarvan de ‘energie-intensiteit’ verlagen, door de hoeveelheid kolen en andere brandstoffen die nodig zijn voor een bepaalde productie te verlagen. China is een van de ondertekenaars van het Kyoto Protocol dat landen verplicht om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Maar als opkomend ontwikkelingsland krijgt China ontheffing van een aantal verplichtingen.
De toenemende uitstoot in China vermindert het effect van pogingen elders in de wereld om de uitstoot te beperken. “Als China niet meedoet, dan heeft het internationale klimaatbeleid geen enkele kans op slagen”, zegt Birol. “Alle pogingen van andere landen worden dan teniet gedaan.”
Peking gaf de afgelopen maanden tegenstrijdige signalen af over de bereidheid om mee te werken aan klimaatplannen. Tijdens een bezoek aan Tokio eerder deze maand, zei de Chinese premier Wen Jiabao bereid te zijn te deel te nemen aan een toekomstig plan dat het Kyoto Protocol vervangt. De bepalingen in het Kyoto Protocol verlopen in 2012.
Anderzijds wijst Peking erop dat industrielanden de leiding moeten nemen in het terugdringen van de uitstoot, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. De uitstoot per hoofd van de bevolking is in China nog altijd veel lager dan in het Westen, zo luidt het Chinese argument. En de klimaatverandering is het resultaat van een langdurige uitstoot door de rijke landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.