China waarschuwt op Aziatische top voor instabiliteit

De Chinese premier Wen Jiabao, heeft gewaarschuwd dat Azië tegen een “instabiele en onzekere” situatie aankijkt. Hij deed de uitspraken tijdens topoverleg met leiders van Japan en Zuid-Korea.

Op de Aziatische top in Beijing zal onder meer gesproken worden over Noord-Korea en over een vrijhandelsakkoord tussen de drie landen. “Het Noordoosten en Oosten van Azië zijn geconfronteerd met heel wat instabiele en onzekere elementen die moeilijk te voorspellen zijn”, waarschuwde de Chinese premier.

“Op dit belangrijke moment is het belangrijk voor het behouden van de regionale vrede en de ontwikkeling dat de leiders van China, Japan en Zuid-Korea hun visies uitwisselen over gemeenschappelijke belangen en hun samenwerking versterken.”

Yoshihiko Noda, de Japanse eerste minister, zei al voor zijn vertrek naar de top dat de drie landen hun inspanningen zouden versterken om een mogelijke Noord-Koreaanse kernproef te verhinderen. De vrees voor zo’n test groeien na de mislukte Noord-Koreaanse raketlancering vorige maand.

Handelsgesprekken

Wen en zijn collega’s zullen het daarnaast over een brede waaier van onderwerpen hebben, waaronder economische thema’s en het milieu.

China, Japan en Zuid-Korea zijn samen goed voor een vijfde van de wereldeconomie. Een vrijhandelspact tussen de drie economieën zou qua schaal en macht wedijveren met de Noord-Amerikaanse Vrijhandelszone en de Europese Unie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift