China werpt strategische varkensvleesreserves in de strijd tegen prijsstijgingen

Chinese planners hebben besloten honderdduizenden varkens te slachten uit de strategische reserve van enkele grote staatsboerderijen. Dat moet vermijden dat de prijs van varkensvlees verder de pan uitswingt. Tegelijk neemt de regering maatregelen tegen de ethanolindustrie, die biobrandstof maakt van maïs en daarmee de prijs voor dierenvoedsel de hoogte injaagt.
De Chinezen kunnen er voorlopig nog mee lachten en begroeten elkaar weer met “Heb je vandaag al gegeten?”, zoals dat vroeger gebeurde in tijden van schaarste. De meeste oudere mensen herinneren zich nog levendig de hongersnood tijdens Mao’s “Grote Sprong Voorwaarts”, een communistisch industrialiseringexperiment dat uiteindelijk 30 miljoen mensenlevens kostte.
De economische planners vinden het allemaal minder grappig. Sinds de hongersnoden onder Mao is voedselveiligheid voor de 1,3 miljard Chinezen de absolute topprioriteit geworden van de Volksrepubliek. De prijs van varkensvlees is sinds mei 2006 met 43 procent gestegen. Het is al de tweede keer in zes maanden dat China in de strategische reserves grijpt. In december 2006 verkocht de overheid delen van de tarwevoorraad om prijsstijgingen en paniek op de markten de kop in te drukken.
Dat de overheid nauwgezet waakt over de prijs van een varkensvlees, bleek eind mei toen premier Wen Jiabao hoogstpersoonlijk de prijzen ging controleren op een vleesmarkt in Xian in het centrum van China. Hij riep de varkensboeren toen op hun productie te verhogen en probeerde tegelijk de ongerustheid bij de bevolking te bedaren.
Een deel van de prijsstijging is te wijten aan de uitbraak van een besmettelijke ziekte onder de varkens, die vorig jaar meer dan een miljoen varkenslevens kostte. De hoofdoorzaak is evenwel de prijsstijging van het varkensvoer, dat sinds de tweede helft van 2006 30 procent duurder is geworden. Varkensvoer bestaat voornamelijk uit maïs, die tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt als grondstof voor bio-ethanol.
China heeft zich namelijk voorgenomen om tegen 2020 15 procent van zijn energie te halen uit duurzame bronnen. Daarmee wil het minder afhankelijk worden van buitenlandse olie en iets doen tegen de uitstoot van broeikasgassen door de verbranding van fossiele brandstoffen. Hoewel China relatief laat op de trein van de biobrandstoffen sprong, is het nu al de derde grootste producent, na de Verenigde Staten en Brazilië.
Uit cijfers van het ministerie van Landbouw blijkt dat de ethanolproducenten zich niet hebben gehouden aan het door de overheid opgelegde plafond: in plaats van 3 miljoen hebben ze 16 miljoen ton maïs omgezet in ethanol. In december meldde de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen, het hoogste planbureau in het land, dat de productiecapaciteit voor ethanol 10 miljoen ton bedroeg, tien keer meer dan wat de regering had goedgekeurd voor de vier staatsfabrieken in de provincies Jilin, Heilongjiang, Anhui en Henan.
De overcapaciteit komt van kleine ethanolproducenten die zonder vergunning werken en hun productie verkopen aan de officiële fabrieken. Volgens insiders zijn er alleen al in de provincie Jilin 400 kleine ethanolproducenten aan het werk. De regering is in december 2006 al gestopt met het goedkeuren van nieuwe fabrieken die maïs verwerken tot ethanol. Eerder deze maand kondigde ze aan dat ze het pad van ethanolproductie uit maïs definitief wil verlaten.
“Het land wil geen nieuwe projecten voor de productie van ethanol op basis van voedingsmiddelen”, zei Xion Bilin van de Nationale Commissie vorige week in Peking, “De vier staatsfabrieken die momenteel ethanol maken uit maïs moeten op een andere grondstof overschakelen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.