China wil biodiesel uit bossen halen

Tegen 2010 wil China een bos planten ter grootte van Engeland. Het land hoopt via baanbrekende technologieën zes miljoen ton biodiesel per jaar te kunnen onttrekken aan de planten die er groeien.
Het Chinese ministerie van de Bossen wil de 13 miljoen hectare volplanten met Jatrophaplanten. De olie die afgescheiden wordt door die struik kan door een chemisch proces omgezet worden in biodiesel, een milieuvriendelijke brandstof.
Jaarlijks zouden de planten zes miljoen ton biodiesel produceren, bedoeld als brandstof voor auto’s. Wagens slokken nu een derde van alle olie op die China verbruikt. Cao Qingyao, een woordvoerder van het SFA, zegt: “Dit plan maakt ons land niet alleen groener maar zal ook de stijgende vraag aan energie kunnen dekken. Het belangrijkste is dat het propere energie geeft.”
China haalt het merendeel van zijn energie nog uit fossiele brandstoffen. Het land is na de Verenigde Staten en Japan de grootste importeur van olie. Om de milieuschade en de CO2-uitstoot in te perken, wil China tegen 2010 tien procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Tegen 2020 zou dat zestien procent moeten zijn. De Jatrophaplanten zullen zo’n dertig procent van die hernieuwbare energie leveren.
Ook in India bestudeert de overheid de mogelijkheid om Jatrophabossen aan te leggen. Tijdens een tweedaagse top over biodiesel zei de Indiase minister van Energie Murli Deoro dat er in India 60 miljoen hectare land in aanmerking komt om Jatropha aan te planten. Tegen 2012 wil India dat vijf procent van de 40 miljoen liter diesel die nu jaarlijks verbruikt wordt, uit biobrandstof komt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur