China wil langeafstandsraketten inzetten tegen vliegdekschepen

China werkt aan een systeem om met intercontinentale raketten (ICBM’s) vliegdekschepen uit te schakelen. Het idee is erg controversieel, omdat andere landen kunnen aannemen dat de raketten kernbommen vervoeren.
Intercontinentale raketten worden geassocieerd met kernwapens, maar ze zouden ook voor andere doeleinden ingezet kunnen worden. China wil de eigen Dong Feng 21, een ballistische raket die van op de grond gelanceerd wordt en een reikwijdte heeft van ongeveer tweeduizend kilometer, aanpassen om er in bijna de hele Stille Oceaan vliegdekschepen van vijandige mogendheden mee te kunnen uitschakelen. De raket zou daarvoor geleid kunnen worden door een satelliet, radar of onbemand toestellen.
Zover is het echter nog lang niet, want ballistische raketten zijn ontworpen om een stad of militaire basis te raken, en er komt heel wat bij kijken om ze ook effectief te maken tegen een relatief klein doelwit als een vliegdekschip, dat zich ook nog eens aan een redelijke snelheid voortbeweegt.

Kernoorlog


Bovendien krijgt het idee van vriend en vijand veel kritiek, omdat de raketten verwarring kunnen zaaien bij andere kernmachten. Als de VS bijvoorbeeld een Chinese ballistische raket zouden detecteren boven de Stille Oceaan, hebben ze amper vijftien minuten om uit te maken of het om een kernwapen gaat dat één van de steden aan hun westkust bedreigt, of een raket met een conventionele lading die er ‘enkel’ op gericht is om een vliegdekschip uit te schakelen. De kans is volgens critici dan ook reëel dat het zekere voor het onzekere genomen wordt en dat er kernwapens in de tegenovergestelde richting gelanceerd worden.
Dezelfde kritiek geldt overigens ook voor de Verenigde Staten, die op hun beurt onderzoeken of ze Tridentraketten die vanaf een onderzeeër afgevuurd worden, kunnen inzetten als conventionele kruisraketten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.