China wil uitvaartondernemers aanpakken

De Chinese overheid wil de commercialisering van de uitvaartcultuur in het land aan banden leggen. Omdat verering van de doden erg belangrijk is in China, wordt veel werk gemaakt van een begrafenis. Ondernemers maken daar misbruik van.
In de eerste jaren na de communistische machtsovername werden ‘uitbundige’ begrafenissen verboden, omdat het uitingen zouden zijn van bijgeloof. Maar de laatste jaren ontstaat nieuwe belangstelling voor de oude rituelen. De uitvaartsector is een lucratieve industrie geworden en vastgoedhandelaren storten zich op begraafplaatsen.
De overheid vreest dat de hoge prijzen van graven zullen leiden tot onrust onder de bevolking. In Zhengzhou, de hoofdstad van de Chinese provincie Hebei, gaan graven van de hand voor 7.800 yuan (bijna 750 euro) per vierkante meter, meldde de China Daily deze week. Die prijs is tweemaal hoger dan de prijs voor een flat in de stad, gerekend per vierkante meter.
Het ministerie van Burgerzaken wil het verkopen van graven groter dan de standaardmaat van vier vierkante meter, gaan beboeten. Dat is om de trend van steeds grotere graven tegen te gaan. “Die trend gaat in tegen de Chinese begrafenisrichtlijnen en is een verspilling van land.”
Een begraafplaats in de hoofdstad met goede ‘feng shui’, ofwel een harmonieuze natuurlijke omgeving, kost 10.000 yuan (967 euro). Desondanks bloeit de handel als nooit tevoren. Met ongeveer 70.000 doden per jaar, verwachten overheidsfunctionarissen dat de stad binnen vijftig jaar geen ruimte meer heeft om mensen te begraven.
“We hebben veel geld uitgegeven aan gezondheidszorg toen mijn vader ziek was, en nu is er geen geld meer om hem fatsoenlijk te begraven”, klaagt Lang Yanhui, de beheerder van een woonpark voor buitenlanders in Peking. Hij moest geld lenen van kennissen om te kunnen betalen voor het graf. “We zouden niet gedwongen moeten worden te kiezen tussen zorg voor onze naasten in dit leven of na dit leven. Het is allebei belangrijk.”
Omdat Chinezen geloven dat de doden het leven van alledag beïnvloeden, is een fatsoenlijke begrafenis van groot belang. Arme Chinezen tastten daarvoor in het verleden diep in de buidel. De communisten, die in 1949 aan de macht kwamen, zagen dat als geldverspilling en bijgeloof. Zij probeerden goedkopere alternatieven in te voeren voor de begrafenisrituelen. Crematie werd aangemoedigd om land te sparen. Traditionele vormen van eerbetoon, zoals het branden van papiergeld en wierook op begraafplaatsen, werden verboden als zijnde verspilling en bijgeloof.
In de steden had de campagne effect, maar op het platteland hielden mensen veelal vast aan de tradities. En nu het economisch landschap in China aan het veranderen is, geven rijkere families weer steeds meer geld uit aan uitvaarten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.