China wordt hygiënischer

China heeft snelle en opmerkelijke verbeteringen geboekt op vlak van watervoorziening en hygiëne. Dat blijkt uit een rapport van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. De watervervuiling en overmatig gebruik van watervoorraden blijven wel knelpunten.
China heeft werk gemaakt van de betere beschikbaarheid van water in heel het land, ook al blijven er grote verschillen tussen het noorden en het zuiden. “Ook aan de bevordering van de volksgezondheid is gewerkt, de verbeterde hygiëne verspreidt zich aan een indrukwekkende snelheid over het platteland”, zegt Alessandra Tisot, één van de afgevaardigden van de UNDP in China. “Het uitbreiden van de landelijke toegang tot de volksgezondheid was een prioriteit voor de overheid, en dat heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd.”

Tisot zei dat tijdens de lanceringsceremonie van de Chinese versie van het Global Human Development Report van 2006 “De schaarste voorbij: Macht, Armoede en de Globale Watercrisis”. Het jaarlijkse UNDP-rapport bevat cijfers over de ontwikkelingsindicatoren. Het rapport meet ook de vooruitgang die een land boekt om het leven van haar inwoners te verbeteren op basis van de Human Development Index (HDI).

China behaalde een cijfer van 0,768 en staat op een 81ste plaats tussen 177 andere landen. Daarmee heeft China de voorbije drie jaar 25 landen voorbijgestoken op de rangschikking. Sinds 1990 houdt de UNDP een rangschikking bij van landen op vlak van inkomen per inwoner, geletterdheid, levensverwachting en respect voor vrouwenrechten. De nadruk van het rapport in 2006 lag op water.

Watertekort in duizend steden

“De vervuiling van waterbronnen blijft een wijdverspreid probleem in China. Daarnaast wordt meer water verbruikt dan dat er bijkomt, waardoor het grondwater en rivieren opdrogen”, zegt Tisot. Meer dan duizend steden in China stevenen op watertekorten af. Door de groeiende economie neemt de vraag naar water nog toe, waardoor het probleem nog erger wordt.

Volgens Ma Shihao, een onderzoeker aan het Instituut voor Milieubescherming, moet de overheid reageren: “Speciale maatregelen moeten onmiddellijk ingevoerd worden om de watercrisis af te wenden. We hebben bijvoorbeeld efficiënte waterrecyclage nodig en we moeten minder water verbruiken.” Ook de watervervuiling blijft een teer punt. Volgens het VN-rapport is het merendeel van de rivieren, kanalen en meren zwaar vervuild door de industrie en de landbouw.

De leiders van China hebben al toegegeven dat hun land op een watertekort afstevent, wat deels te maken heeft met de chronische vervuiling en chemische ongevallen. De overheid kondigde in augustus aan dat het 100 miljard euro zou pompen in een betere waterbehandeling en recyclage tegen 2010.

MDG7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.