China wordt zelf donorland

Dat Groot-Brittannië beslist heeft om niet langer ontwikkelingsgeld naar China te sturen, is symptomatisch voor de verschuivingen in het land. China is inmiddels zelf een belangrijk donorland geworden.
Onlangs kondigde de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Andrew Mitchell aan dat de 40 miljoen pond (48 miljoen euro) ontwikkelingshulp die Groot-Brittannië jaarlijks naar China stuurt, beter elders gespendeerd kunnen worden. “Brits geld moet uitgegeven worden om de armste mensen in de armste landen te helpen, waar elke penny een echt verschil kan maken om families de kans op een betere toekomst te geven”, zei hij.
In China is het armoedecijfer de laatste twee decennia sterk gedaald, en het land is zelf een grote donor en investeerder geworden in ontwikkelingslanden. Volgens een rapport van het Amerikaanse congres schonk het land in 2002 nog minder dan een miljard dollar aan landen in Afrika, Latijns-Amerika en Zuid-Oost Azië, maar steeg dat cijfer tegen 2007 al tot 25 miljard dollar.
China beschikt niet over een centrale ontwikkelingsinstantie. De ontwikkelingshulp wordt vooral gecoördineerd door het ministerie van Handel en de Export-Importbank en de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken.
Het land beseft dat het als aankomende wereldmacht ook verantwoordelijkheden heeft om armere landen te helpen, zegt Wang Yaohui van het Centrum voor China en Globalisering, een denktank in Beijing. “Het is een natuurlijke transitie.”

Afrika


In Cambodja alleen al investeerde China meer dan zes miljard euro, waardoor het er de grootste donor is. Ook Afrikaanse landen ontvangen veel Chinese steun. Eind september 2009 kwam de totale Chinese steun aan Afrika op bijna negen miljard euro. Het land scheldt ook schulden kwijt en stuurt vrijwilligers naar het continent.
Wang wijst erop dat die hulp natuurlijk niet enkel altruïstische motieven heeft. “Het is juist dat China een grotere stem krijgt ten opzichte van de landen die het helpt” zegt hij. “Ik denk niet dat China het enkel doet om te helpen”. De steun aan Afrika heeft belangrijke strategische voordelen. China lonkt naar de enorme bodemrijkdommen in Afrika en maakt er geen geheim van dat het invloed wil uitoefenen in de regio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.