China zet fors in op hernieuwbare energie

China wil tegen 2020 zo’n 15 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Bedoeling is de CO2-uitstoot te verminderen en duurzame economische groei te promoten.
Sinds 2006 is China de grootste producent van CO2. Voorheen waren dat de Verenigde Staten. China stootte volgens het Nederlandse Agentschap voor Milieubeoordeling in 2006 6.200 miljoen ton uit. Steenkoolcentrales produceren 70 procent van de elektriciteit in het land.
De Chinese Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC) zette het plan deze week nog eens in de verf in aanloop naar de APEC-top in Australië. “Ik besef dat weinig landen dergelijke doelstellingen geformuleerd hebben, ze zijn ook voor ons een grote uitdaging”, zei Chen Deming, de vice-voorzitter van de NDRC, op de technologiesite Scidev.net.
De overgang naar hernieuwbare energiebronnen zal China zo’n 98 miljard euro kosten. Waterkrachtcentrales moeten tegen 2020 goed zijn voor een totaal vermogen van 300.000 Megawatt; in 2005 was dat nog 170.000 Megawatt. Voor windenergie mikt China op een geïnstalleerd vermogen van 30.000 Megawatt, voor zonnecellen op 1.800 Megawatt.
De milieubeweging Greenpeace heeft in het rapport “Energie (R)Evolutie” dit voorjaar bedenkingen geformuleerd bij de bouw van meer waterkrachtcentrales. Stuwdammen als de Drieklovendam hebben een grote impact op het milieu. Volgens Greenpeace kan China tegen 2020 windturbines met een gezamenlijk vermogen van  118.000 Megawatt bouwen; met zonnepanelen kan het land tegen dan een totaal vermogen van 25.000 Megawatt halen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur