Chinees bedrijf milieuvriendelijkst

De Chinese computerbouwer Lenovo staat op kop van de “Guide to Greener Electronics”, een rangschikking waarbij Greenpeace elk kwartaal producenten van elektronica rangschikt op hun milieuvriendelijkheid. Lenova neemt de koppositie over van Nokia, Apple is hekkensluiter.
Lenovo, dat in 2005 de PC-divisie van IBM overnam, heeft wereldwijd een actief recyclagebeleid ingevoerd. In alle landen waar Lenovo pc’s verkoopt, neemt het bedrijf afgedankte toestellen ook terug. Bovendien vermeldt Lenovo de hoeveelheid computerschroot ten opzichte van haar productie. Maar er blijft werk aan de winkel. Lenovo moet proberen de schadelijkste chemische stoffen te vermijden.
“Gezien de groeiende berg computerafval in China is het hartverwarmend dat een Chinees bedrijf de koppositie neemt, en de verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen afval”, zegt Iza Kruszewska van Greenpeace. “De uitdaging voor de bedrijven is nu om groenere producten op de markt te brengen.”
Nokia, Sony Ericsson, Dell en Samsung zijn de overige bedrijven die in de top-4 staan. Sony Ericsson is van een vijfde naar een derde plaats doorgestoten omdat het beslist heeft in januari 2008 geen schadelijke stoffen meer in haar elektronica te verwerken. Dell zal tegen 2009 geen PVC en broomhoudende brandvertragers meer gebruiken.
Apple blijft de slechtste leerling van de klas. Apple gebruikt nog altijd Polyvinylchloride (PVC). PVC is milieuonvriendelijk plastic, waarvan andere computerproducenten al hebben aangekondigd dat ze het niet langer willen gebruiken. Greenpeace heeft verleden jaar een minisite gelanceerd om Apple ertoe aan te zetten groener te worden.
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur