Chinees bedrijf milieuvriendelijkst

De Chinese computerbouwer Lenovo staat op kop van de “Guide to Greener Electronics”, een rangschikking waarbij Greenpeace elk kwartaal producenten van elektronica rangschikt op hun milieuvriendelijkheid. Lenova neemt de koppositie over van Nokia, Apple is hekkensluiter.
Lenovo, dat in 2005 de PC-divisie van IBM overnam, heeft wereldwijd een actief recyclagebeleid ingevoerd. In alle landen waar Lenovo pc’s verkoopt, neemt het bedrijf afgedankte toestellen ook terug. Bovendien vermeldt Lenovo de hoeveelheid computerschroot ten opzichte van haar productie. Maar er blijft werk aan de winkel. Lenovo moet proberen de schadelijkste chemische stoffen te vermijden.
“Gezien de groeiende berg computerafval in China is het hartverwarmend dat een Chinees bedrijf de koppositie neemt, en de verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen afval”, zegt Iza Kruszewska van Greenpeace. “De uitdaging voor de bedrijven is nu om groenere producten op de markt te brengen.”
Nokia, Sony Ericsson, Dell en Samsung zijn de overige bedrijven die in de top-4 staan. Sony Ericsson is van een vijfde naar een derde plaats doorgestoten omdat het beslist heeft in januari 2008 geen schadelijke stoffen meer in haar elektronica te verwerken. Dell zal tegen 2009 geen PVC en broomhoudende brandvertragers meer gebruiken.
Apple blijft de slechtste leerling van de klas. Apple gebruikt nog altijd Polyvinylchloride (PVC). PVC is milieuonvriendelijk plastic, waarvan andere computerproducenten al hebben aangekondigd dat ze het niet langer willen gebruiken. Greenpeace heeft verleden jaar een minisite gelanceerd om Apple ertoe aan te zetten groener te worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.