Chinees filmfestival moet ondergronds verder

Een onafhankelijk filmfestival in Beijing moet ondergronds verder na een inval van de politie. Bezoekers worden mondeling op de hoogte gehouden van programmawijzigingen.

Op het zesde Onafhankelijke Filmfestival van Beijing draaien meer dan vijftig progressieve films, documentaires, experimentele werken en animaties. Het evenement vindt plaats in Songzhuang, een dorp net buiten Beijing dat bekendstaat om zijn artistieke gemeenschap. Het festival noemt zich onafhankelijk omdat het films draait die niet officieel zijn ingediend bij de censuur.

Kantoor

Tijdens de lancering, afgelopen zaterdag, viel de politie binnen. Meer dan honderd directeuren, artiesten, schrijvers en festivalgangers waren bijeen voor de openingsfilm. Van iedereen werd de identiteit geregistreerd. Het festival werd verplaatst naar een hotel, maar dat verzocht de organisatoren om weer te verhuizen. Nu vindt het plaats op het kantoor van de organisatie, het Li Xianting-filmfonds.

In mei werd het Achtste Documentairefestival, van dezelfde organisatie, ook al afgeblazen, wegens de “gespannen” situatie en de “druk”.

“Kan zo’n grote stad een klein theater met onafhankelijke films niet aan?” schreef iemand op Sina Weibo, de Chinese variant van Twitter. “Het is beschamend voor Songzhuang en ook voor China.” “Film wordt ineens gezien als subversieve daad. Hulde aan de filmmakers en de organisatoren”, schreef een ander.

Een grote opkomst kent het festival niet. Bij The Ditch, een harde film over een heropvoedingskamp in 1960, die woensdag werd vertoond, kwamen vijftig mensen kijken. Net als veel andere films mag The Ditch niet regulier worden verspreid of vertoond.

Midden in de nacht

Hao Jian, curator van het nationale programma van het festival, vertelt dat de politie nu op afstand wordt gehouden door te zeggen dat de bijeenkomst een “privéfeestje” is, of gewoon een groep vrienden die samen chuan’r eten, een populair soort lamskebab. “Soms vertonen we de films midden in de nacht. We doen geen aankondigingen, alles gaat mond tot mond”, zegt Hao. “In voorgaande jaren stopten ze de films soms halverwege, zoals bij een documentaire over de brand in Noordwest-China in 1994, waarbij driehonderd scholieren omkwamen.

Het begin van het festival, afgelopen zaterdag, viel samen met de jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst van het Centrale Comité van de Communistische Partij. Daar werd onder andere gesproken over de promotie van de Chinese cultuur.

“Deze keer is niemand de films komen onderbreken”, zegt Hao. “Maar als ze te veel mensen zien, zullen ze komen. Ze doen gewoon hun werk. Ze willen de stabiliteit bewaren. De situatie wordt meer en meer gespannen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.