‘Chinees waterplan is oorlogsverklaring aan India’

In het noorden en noordwesten van China is zo’n 135 miljoen hectare landbouwgrond door ernstige droogte veranderd in woestijn. Toegenomen vervuiling, industrialisatie en waterconsumptie hebben bovendien het grootste deel van de Chinese rivieren uitgeput. Grote delen van de Gele Rivier staan droog.
Om aan deze situatie te verhelpen, heeft de Chinese regering een ambitieus plan bedacht dat de droogte bestrijdt met water uit het Tibetaans hoogplateau. Water uit de Yalong Tsangpo, die ontspringt aan Tibetaanse gletsjers, zou worden afgetapt naar de Gele Rivier en via de Grote Westelijke Route naar het noorden geleid worden. De kanalen zouden gegraven worden in Shuomatan, het punt waarop de Yalong in China een laatste grote bocht maakt alvorens India binnen te stromen. Het aftappen van het water zou het noorden van China jaarlijks veertig miljoen kubieke meter water opleveren.
In India is de rivier gekend onder de naam Brahmaputra. Deze –voor hindoes heilige– rivier stroomt via het noordoosten van India Bangladesh binnen. De Chinese overheid beweert dat het plan enkel voordelen zal opleveren voor de bevolking van India en Bangladesh, die in de toekomst minder last zouden hebben van overstromingen. Specialisten wijzen er echter op dat het plan naast ecologische verwoesting ook ernstige droogte en verzilting van het water zal veroorzaken in India en Bangladesh. Hierdoor komen landbouw en visvangst in het gedrang.
Door watertekort in de Ganges zijn Bengalezen de afgelopen decennia massaal naar het noordoosten van India geëmigreerd, meer bepaald naar Assam. De demografische veranderingen in die regio hebben geleid tot regelmatige opstoten van etnisch geweld. Door het project zou China bovendien in staat zijn de watervoorziening aan het noordoosten van India te controleren. Volgens politiek analist dr. Claude Arpi betekent de aanvatting van het plan een ‘nijpend probleem voor het milieu, maar ook voor de nationale en internationale veiligheid. Het plan betekent een regelrechte oorlogsverlaring aan Zuid-Azië.’
Indiaas eerste minister Manmohan Singh heeft de heikele kwestie ter sprake gebracht tijdens zijn vorig staatsbezoek aan China. Singhs Chinese collega Wen Jiabao hield echter vol dat het waterprobleem ‘het voortbestaan van de Chinese natie bedreigt.’ India heeft geen waterverdrag met China. Het kan enkel hulpeloos toezien hoe China doorgaat met zijn ambitieuze plannen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift