Chinese aardbeving bijna rechtstreeks op internet te volgen

“Een aardbeving in Peking? Yup, ik voelde het ook.” De eerste melding over de aardbeving in de Chinese provincie Sichuan, die voelbaar was tot in Sjanghai en Peking, verscheen op de microblogsite Twitter.com, een site waar gebruikers hun vrienden en kennissen via korte boodschappen op de hoogte kunnen houden van wat er zich afspeelt in hun leven.
  •  Twitter
Een kwartier na de aardbeving was het epicentrum al aangevinkt op landkaarten van Google Maps en volgden nieuwe versies waarop de opeenvolging van aardbevingen en hun magnitude op de schaal van Richter te vinden waren. Ook honderden foto’s en video’s van mensen ter plekke vonden na amper een uur al hun weg naar fotosite Flickr en allerei videosites.

Ooggetuigen publiceerden seconden na de aardbeving hun verhaal op Twitter. “Weer op adem aan ‘t komen, een aardbeving meemaken op de 31ste verdieping is niet leuk”, schrijft Ana. De Nederlander Casper, die in Chengdu verblijft, schrijft: “Ongelofelijk veel mensen op straat, volledige woningen worden geëvacueerd.”

Andere Twittergebruikers publiceerden korte nieuwsupdates: “Een collega van me belde net naar huis: de huizen in Shashi zijn ingestort, het is een ramp”. De Chinese stadsblog Shanghaiist blogde rechtstreeks over de gebeurtenissen in maar liefst 133 chronologische nieuwsupdates.

“De transparante verslaggeving staat in schril contrast met de gebeurtenissen in Tahngshan, 32 jaar geleden, toen 240.000 doden vielen en de Chinese overheid maandenlang ontkende dat er een aardbeving had plaatsgevonden”, schrijft de Britse krant The Telegraph. “Afwachten of Twitter een volwassen platform wordt dat sneller nieuws kan brengen dan traditionele media”, klinkt het op het technologieblog van de Britse omroep BBC.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.