Chinese bevolking ongerust over vaccinatieprogramma

In China volgen de geluiden over mogelijke vaccinatieschandalen elkaar in rap tempo op. Deze week is er grote onrust in de provincie Shanxi. Uit een publicatie van de China Economic Times blijkt dat in de afgelopen jaren verschillende kinderen zijn bezweken aan het toedienen van een slecht vaccin. De regionale autoriteiten van Shanxi en het Chinese ministerie van Volksgezondheid proberen het vertrouwen in het vaccinatieprogramma te herstellen.
De problemen met het Chinese vaccinatieprogramma lijken aanzienlijk. In de afgelopen weken werd duidelijk dat soortgelijke problemen ook in de provincies Guangdong en Jiangsu bestaan. In Guangdong werden kinderen ziek na het toedienen van het N1H1-vaccin en in Jiangsu hebben onzuivere vaccins vermoedelijk meer dan een miljoen Chinezen ziek gemaakt. Uit verschillende onderzoeksrapporten blijkt een duidelijk verband tussen de vaccins en de gezondheidsproblemen te bestaan.
Volgens Chen Taoan, een voormalig werknemer van het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie van Shanxi, worden veiligheidsvoorschriften op grove manier geschonden. “Vaccins die gekoeld horen te worden, werden verpakt en gelabeld in een ruimte zonder airconditioning”, vertelt Chen. “De vaccins zo lang blootstellen aan zulke hoge temperaturen in ontzettend gevaarlijk. Ik was geschokt toen ik het zag.” Chen zegt dat hij onmiddellijk een rapport van de onveilige situatie indiende bij het provinciebestuur. Zijn rapport werd echter genegeerd en Chen zelf werd kort daarna ontheven uit zijn functie.

Ontkennen


De autoriteiten van Shanxi ontkennen dat er problemen zouden zijn met vaccins. Volgens een woordvoerder van de provincie is de kwaliteit van de vaccins gegarandeerd. Wel zouden het provinciale Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie en de leverancier van de vaccins zich niet in alle gevallen aan de strenge voorschriften hebben gehouden.
In samenwerking met het Chinese ministerie van Volksgezondheid is de provincie een eigen onderzoek begonnen naar de gevallen die in het rapport van de China Economic Times worden beschreven. Het Ministerie van Volksgezondheid roept verder op tot vertrouwen in het vaccinatieprogramma en verdedigt in een aantal recente publicaties de kwaliteit en veiligheid van vaccins die in China geproduceerd worden.
Volgens verschillende media zijn Chen en verschillende van de betrokken ouders kort na de publicatie in de China Economic Times bedreigd per sms. Sommige ouders kregen een geldbedrag aangeboden om zich in de toekomst stil te houden. Hoewel Chen dus bedreigd is, geeft hij aan niet bang te zijn voor zijn eigen veiligheid. “Ik ben blij dat steeds meer mensen serieus aandacht geven aan deze problemen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.