Chinese CO2-belofte: bescheiden maar zeker (*)

De aankondiging dat China zijn CO2-uitstoot vrijwillig gaat beperken, lokt gemengde reacties uit. China kan meer doen, zegt Greenpeace. Als China zoiets belooft, dan doet het dat ook, nuanceert de Climate Group.
China beloofde gisteren (donderdag) de uitstoot met 40 to 45 procent terug te schroeven tegen 2020. De aankondiging kwam daags nadat de VS, de andere grote CO2-uitstoter, een vermindering van 83 procent tegen 2050 hadden beloofd.

De Chinese belofte slaat niet op de totale uitstoot maar op de uitstootintensiteit, dat wil zeggen op de hoeveelheid CO2 in verhouding tot het bruto binnenlands product. Als de Chinese economie blijft groeien zoals de laatste jaren, dan zal de CO2-uitstoot dus nog blijven stijgen, zij het niet meer zo snel als vroeger.

“Gezien de dringendheid en omvang van de klimaatcrisis, heeft China sterke maatregelen nodig om de klimaatwijziging tegen te gaan”, zegt Ailun Yang van Greenpeace China. “Het is een betekenisvolle aankondiging die op een zeer belangrijk moment komt. Maar China kan meer doen.”

Wu Changhua, directeur China van de Climate Group, een internationale organisatie met zetel in Londen, geeft toe dat China’s doelstelling aan de lage kant is in vergelijking met wat andere landen beloven. Maar toch vindt ze de aankondiging positief. “Als de president in China zoiets zegt, dan zal het gedaan worden. In de Verenigde Staten wordt zo’n belofte niet noodzakelijk uitgevoerd.” Ze verwijst daarmee naar de moeilijkheden die de Amerikaanse president Obama heeft om zijn voorstellen door het Congres te krijgen.

(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2836   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift