Chinese economie wil energiehonger stillen in west-China

De onverzadigbare energiehonger van de Chinese economie bedreigt de ongerepte rivierlandschappen en de inheemse bevolkingsgroepen in het westen van het land. Recent onafhankelijk geworden energiebedrijven willen grote dammen bouwen op de Nu-rivier en het Tibetaanse meer van Mugecuo. De plannen stuiten op protest van de buurlanden en milieuorganisaties.

De Nu-rivier ontspring in Tibet, loopt door de oerbossen van de provincie Yunnan en stroomt als de Salween-rivier Birma en Thailand binnen. Het is de langste en laatste niet ingedamde rivier van Zuidoost-Azië. De China Huadian Group heeft dertien dammen gepland, waarvan negen in een Werelderfgoedsite van UNESCO: het gebied van de drie evenwijdige rivieren. In deze uitzonderlijk rijke gematigde klimaatzone woont de helft van alle inheemse Chinese diersoorten, waaronder de sneeuwluipaard.

Wanneer het project doorgaat, moeten 50.000 mensen van 22 lokale etnische groepen verhuizen. Een felle oppositiecampagne zowel binnen als buiten China heeft ervoor gezorgd dat het dammenproject is stilgelegd in afwachting van een wetenschappelijk rapport. Zo’n 76 organisaties uit 33 verschillende landen stuurden de Chinese president Hu Jintao een brief waarin aandacht wordt gevraagd voor het lot van de 22 etnische volkeren langs de Nu/Salween, die voor hun levensonderhoud van de rivier afhankelijk zijn.

De Nu is niet de enige bedreigde waterloop. De China Huaneng Group wil een dam bouwen op het meer van Mugecuo in Tibet, eveneens een geliefde biotoop van de sneeuwluipaard. De expansie westwaarts volgt op controversiële projecten op de Jangtse-rivier en de Lancang, in Vietnam beter bekend als de Mekong. Wanneer de 25 miljard dollar kostende Drieklovendam op de Jangtse tegen 2009 is voltooid, zullen twee miljoen mensen een ander huis moeten zoeken. De plannen voor dammen op de Lancang hebben al voor fikse ruzie gezorgd met Vietnam.

De vice-gouverneur van Junnan, Qin Guangrong, verdedigde het project op de Nu door te verwijzen naar de enorme kostenbesparingen voor de economie. De beloofde capaciteit van 20000 megawatt is bijzonder welkom in een land dat chronisch wordt geplaagd door stroompannes. 19 van de 29 Chinese provincies moesten het afgelopen jaar afrekenen met energietekorten. Op sommige plaatsen werden de energieprijzen verhoogd of de stroomverdeling aan quota’s gebonden.

China’s onverzadigbare energiehonger is een gevolg van de enorme boom in de productie van consumptiegoederen sinds de jaren zeventig. Alleen al in 2003 steeg het energieverbruik met 15 procent tot een duizelingwekkende 1,91 biljoen kilowatt/uur.

De deregulering van de energiesector heeft onder de concurrerende firma’s een ware stormloop op de waterreserves van het westen ontketend. Goede connecties met het politieke establishment zijn daarbij onontbeerlijk. De firma die de opdrachten in de wacht sleepte voor het meer van Muceguo staat bijvoorbeeld onder leiding van Li Xiaopeng, de zoon van de voormalige Chinese leider Li Peng.

Antoaneta Bezlova

xml=3

Ref: ap if en

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.