Chinese flower power doet Thaise bloemenkwekers pijn

Thaise tempels en huizen worden steeds meer met Chinese bloemen gesmukt. Thaise kwekers hebben voorlopig geen antwoord op de kwaliteit die hun Chinese concurrenten leveren. Een uitbreiding van de vrijhandelsafspraken tussen de twee landen kan de Thaise bloemensector helemaal in de verdrukking brengen.
De frisse nevel die over de heuvels in het noorden van Thailand hangt, doet rozenstruiken er bloesems krijgen groter dan appels. Kwekers oogsten er elke dag duizenden karmijnrode, oranje of witte bloemen om de markten in Bangkok te bevoorraden. In het grensgebied met Birma worden ook anjers, chrysanten en nog een dertigtal andere bloemensoorten gekweekt.

“De rozentijd is bijna voorbij”, zegt Suthat Pleumpanya, de beheerder van een bloemenkweekproject van de Thaise koninklijke familie dat het lot van arme plattelandsbewoners wil verbeteren.

Maar misschien zit de bloeitijd voor veel kwekers in Fang en de andere centra van de Thaise bloemenkweek in het Noord-Thaise Chiang Mai er voorgoed op. Concurrenten uit de Chinese provincie Yunnan verdringen de plaatselijke kwekers van de Thaise markt. Kunming, de hoofdstad van Yunnan, heeft een klimaat dat als “eeuwige lente” wordt omschreven.

“De kwekers in Chiang Mai raken hun hele oogst niet meer kwijt”, klaagt Chuntana Suwanthada van de landbouwfaculteit aan de universiteit van Chiang Mai. Bloemen uit China zijn goedkoper en tot overmaat van ramp ook van een betere kwaliteit, geeft Chuntana toe.

De bloemenhandelaars in Bangkok kunnen dat alleen bevestigen. “Sinds een tweetal jaar krijgen we echt veel bloemen uit China”, zegt groothandelaar Patthama Praephon, terwijl ze een nieuwe doos met rode rozen openmaakt. “Deze bloemen gaan naar het zuiden, naar Phuket en Songkhla.” Patthama weet dat ze de bloemen die ze in China bestelt binnen de twee dagen krijgt. “Soms zijn ze wat duurder, maar ze zijn mooier en blijven langer goed”, oordeelt ze.

Veel Thaise bloemenkwekers vrezen dat ze het helemaal mogen vergeten als het vrijhandelsakkoord dat China en Thailand in 2003 ondertekenden, wordt uitgebreid tot bloemen. Volgens FTA Watch, een Thaise organisatie die zich tegen vrijhandelsovereenkomsten verzet, heeft de goedkope invoer van Chinese uien en knoflook die het akkoord mogelijk maakte, al massale faillissementen veroorzaakt in de Thaise landbouw.

China zoekt nieuwe afzetkansen voor zijn bloemenkwekers. Die produceerden in 2000 twee miljard stuks snijbloemen, en dat aantal zou tegen 2010 moeten verdubbelen. Daartoe zal China concurrenten op de internationale bloemenmarkt als Thailand, India en Maleisië opzij moeten zetten.

Maar de strijd is niet bij voorbaat verloren voor Thailand, zegt Chuntana. Het land kan de internationale concurrentie bijvoorbeeld goed aan met zijn orchideeën. “We hebben een goede variëteit en bieden en goede kwaliteit, en de vraag in het buitenland is hoog.”

Naar aanleiding van de 80e verjaardag van de Thaise koning Bhumibol Adulyadej wil Thailand eind dit jaar in Chiang Mai een oogverblindende internationale bloemententoonstelling opzetten die de Thaise kwekers een duwtje in de rug moet geven. Ook Kunming werkte zich in 1999 met zo’n megatentoonstelling internationaal in de belangstelling. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.