Chinese geneeskunde "zwart gat" voor bedreigde diersoorten

Tijgers, neushoorns, olifanten, luipaarden: heel wat bedreigde diersoorten zijn er slecht aan toe omdat ze een gegeerd ingrediënt zijn voor traditionele Chinese medicijnen. De vraag naar dergelijke preparaten neemt gestaag toe en de controle op de handel in bedreigde diersoorten laat nog altijd te wensen over, waarschuwen natuurorganisaties.
“De Chinese markt is als een zwart gat voor producten op basis van bedreigde diersoorten uit de buurlanden”, zegt Peter Pueschel van het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW). Een van de kwetsbaarste landen is India omwille van zijn grote soortenrijkdom en het gebrek aan middelen om de handel effectief te controleren.
Volgens gegevens van de Wildlife Protection Society of India (WPSI) zijn tussen 1994 en 2008 846 tijgers, 3140 luipaarden en 585 otters ten prooi gevallen aan stropers. In de voorbije acht jaar werden in India ook 320 olifanten gedood om door te verkopen aan de Chinese medicijnmakers.
“Hoewel veel soorten die in de Chinese geneeskunde worden gebruikt nu nationaal of internationaal worden beschermd, heeft het stropen een recordniveau bereikt omdat de markt voor Chinese geneesmiddelen steeds groter wordt”, zegt Samir Sinha van de Indiase afdeling van Traffic, een organisatie die toeziet op de handel in bedreigde soorten.
Volgens Interpol is de handel in grondstoffen voor Chinese medicijnen 20 miljard dollar (14,7 miljard euro) waard. Tot de geviseerde diersoorten behoren olifanten, tijgers, luipaarden, mangoesten, zwarte beren, neushoorns, slangen, vlinders, gorilla’s, otters, muskusherten, antilopen en diverse reptielen, alsook een soort rupsenschimmel en stekelvarkens.

China doet niets


De meeste experts zijn het erover eens dat China de traditionele geneeskunde maar laat betijen, omdat dat het die ziet als een onderdeel van de Oost-Aziatische cultuur. Maar als het gaat om soorten met een hoog symboolgehalte, zoals de reuzenpanda, heeft Peking al bewezen dat het wel heel doeltreffend kan optreden. Wie in China een reuzenpanda neerschiet, riskeert minstens tien jaar cel.
Maar er zijn ook tegenvoorbeelden. Pueschel verwijst naar een voorraad van 110 ton ivoor die onder toezicht stond van de Chinese overheid en in juli 2008 plot in rook was opgegaan. “Dit incident is helemaal niet au sérieux genomen. Het blijft gissen waar het ivoor naartoe is gegaan. Toch is China als invoerland geregistreerd met steun van het secretariaat van de Conventie over de internationale handel in bedreigde diersoorten (CITES).”

Ivoor op Ebay


De milieuorganisaties maken zich zorgen over de toenemende vraag naar producten op basis van bedreigde diersoorten. Volgens Pueschel van het IFAW is minstens 90 procent van het ivoor dat op de veilingsite Ebay wordt aangeboden van verdachte origine. Ebay zegt dat het voor zijn kopers altijd duidelijk is wat de “positieve sociale en ecologische impact” is van elke aankoop, maar volgens activisten wordt er niets gecontroleerd.
India wakker geschud
De tijger is veruit het grootste slachtoffer van de Chinese geneeskunde. Honderd jaar geleden waren er acht tijgersoorten en leefden er 100.000 van de grote katten in het wild. Nu zijn er nog maar 5000 exemplaren en vijf soorten over. Het goede nieuws is dat de complete uitroeiing van de tijgers in het reservaat van Sariska in Rajastan tussen 2002 en 2005 de publieke opinie heeft wakker geschud. Enkele bekende acteurs en ook de voormalige baas van het nationale cricketteam werden veroordeeld omdat ze tijgers stroopten.
In september kreeg een Tsjech een boete van 60.000 roepie (915 euro) en drie jaar gevangenisstraf omdat hij een zeldzame vlindersoort (Delias sanaca) had willen buitensmokkelen uit het Singalila National Park in Darjeeling. “Zulke voorbeeldgevallen helpen de overheid bij haar inspanningen om smokkel in bedreigde diersoorten te voorkomen”, zegt Utpal Kumar Nag, boswachter in Darjeeling.
Bij dit artikel hoort een foto in printformaat: http://ipsnews.net/pictures/Bluetigerbutterfly1.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.