Chinese groei verantwoordelijk voor Afrikaanse stroperij

De illegale jacht op olifanten in Afrika wordt gevoed door de Chinese economische groei. Dat blijkt uit een studie naar de ivoorhandel in twee grote Chinese steden.

  • Reuters Een uitgesneden stuk ivoor wordt tentoongesteld in Guangzhou, China. De Chinese liefde voor ivoor draagt bij aan de illegale olifantenjacht in Afrika. Reuters

Na een succesvolle campagne tegen de stroperij in de vorige eeuw zit de illegale jacht op olifanten en neushoorns in Afrika sinds enkele jaren opnieuw in de lift. Elk jaar stijgt het aantal gedode olifanten. De stropers organiseren zich steeds vaker in professionele misdaadbendes en beschikken over geavanceerde apparatuur zoals nachtkijkers en helikopters.

Meer rijken

Uit onderzoek in de Chinese ivoorcentra Guangzhou en Fuzhou in opdracht van de milieu-organsitie Elephant Family en de Aspinall Stichting blijkt dat de economische groei in China bijdraagt aan het probleem. Deskundigen onderzochten er veertien dagen lang de handel in gegraveerd ivoor en stelden vast dat die meer dan verdubbeld is sinds een gelijkaardige studie in 2004.

“De Chinese groei heeft ook het aantal rijke inwoners doen groeien en zo de vraag naar ivoor gevoed”, stelt het rapport. “Legaal ivoor van oude voorraden of van de overheid kan enkel in bepaalde, geregistreerde winkels en moet voorzien zijn van certificaat. Items zonder die papieren zijn illegaal en van de nieuwe exemplaren wordt aangenomen dat ze het land zijn binnengesmokkeld.”

Amper acht van de tachtig bezochte winkels in Guangzhou konden de juiste identificatiepapieren voorleggen. Van de in totaal 6.437 onderzochte items bleken er 3.947 (61 procent) illegaal. In de stad Fuzhou werd er minder ivoor verkocht, maar bleek geen enkel onderzocht exemplaar over de juiste papieren te beschikken.

De cijfers lijken erop te wijzen dat de strenge Chinese wetten op het terrein weinig uithalen, omdat de overheid er nauwelijks controleert. De milieuverenigingen roepen de Chinese overheid dan ook op om snel de controle op te voeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift