Chinese internetcensuur op hoogste toerental

China maakt zich op voor het vijfjaarlijkse Communistische Partijcongres op 15 oktober. De autoriteiten nemen draconische maatregelen om webloggers en andere critici het zwijgen op te leggen. In plaats van enkele sites plat te leggen, worden volledige datacentra lamgelegd.
De overheidsorganisatie Internet Society of China (ISC) verplicht bedrijven die interactieve diensten zoals fora en blogs aanbieden, een gedragscode te ondertekenen. Tien Chinese aanbieders van blogdiensten, Yahoo! en MSN hebben de code in augustus ondertekend. De gedragscode moedigt bloggers aan om hun echte identiteit te onthullen.
Bedrijven die de gedragscode niet ondertekend hebben, lijken daar een zware prijs voor te betalen. Weblogger Jian Shuo Wang schrijft dat het datacentrum van Zitian op 24 augustus volledig werd platgelegd. In het centrum draaiden 500 servers waarop duizenden websites stonden, geen enkele van die sites is nog bereikbaar. Ook de tienduizenden sites die op servers in het datacentrum van Lanmang stonden, zijn platgelegd.
“Dit is nog maar een begin. Een topman heeft de sluiting gevraagd van alle datacentra die nog interactieve sites aanbieden. Veel van mijn vrienden hebben de reactiemogelijkheid op hun blog uitgeschakeld, al dan niet onder druk van hun hostingprovider”, schrijft Wang. “Dit keer menen ze het echt.”
“Zijn ze gek geworden?”, schrijft The Moonlight Blog. “Vroeger blokkeerden ze gewoon een enkele website. Nu zijn duizenden sites de dupe indien ze toevallig bij een bedrijf gehost waren dat toevallig ook een site met ‘schadelijke’ inhoud aanbood.”
Daarnaast krijgen Chinese surfers die naar een van de dertien grootste sites in het land surfen ieder half uur een pop-up te zien waarin twee cartoonfiguurtjes in de vorm van politieagenten waarschuwen voor bezoekjes aan “ongeschikte websites”. De pop-up linkt door naar een site waar surfers “schadelijke” websites kunnen signaleren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur