Chinese investeringen in Egypte

Bijna duizend Chinese bedrijven vestigden zich de voorbije tien jaar aan de oevers van de Nijl. In tijden van wereldwijde economische crisis schakelt China nog een versnelling hoger om definitief voet aan de grond te krijgen in de Egyptische economie.
Volgens het weekblad Jeune Afrique zijn er momenteel 953 Chinese bedrijven in Port-Saïd, Egypte’s belangrijkste haven aan het Suezkanaal. Een akkoord tussen China en Egypte, dat eind november werd gesloten tijdens het China-Africa Forum in Sharm-el-Sheikh, moet dat aantal de volgende jaren nog doen stijgen. China investeerde al meer dan 335 miljoen euro in Egypte.
Verwacht wordt dat China weldra Egypte’s belangrijkste handelspartner wordt en de VS daarmee van hun leiderspositie op het continent berooft.
Speciale Economische Zone
De 953 Chinese bedrijven bevinden zich in een speciale economische zone, waar bedrijven geen heffingen betalen om producten uit te voeren of grondstoffen te importeren.
Tijdens het China-Afrika Forum raakten China en Egypte het eens over de bouw van een tweede speciale economische zone. Die zou tegen 2018 worden gebouwd in Ayn Sukhna, in de Golf van Suez.
In de nieuwe handelszone moet plaats zijn voor 130 Chinese bedrijven, die meer dan 40.000 arbeiders te werk zouden stellen. 
China is momenteel actief in zes andere tolvrije zones verspreid in Afrika. Onder meer in Zambia, Nigeria en Ethiopië betalen Chinese bedrijven geen in- en uitvoerheffingen.
Iedereen wint ?
Egypte heeft China echter heel wat meer te bieden lage douanetaksen alleen.
Vanuit Egypte bereiken producten Europese of Amerikaanse markten in slechts enkele dagen, veel sneller dan de reis uit China normaal duurt.
Daarenboven heeft Egypte handelsakkoorden met de VS en de EU, die ook de Chinese export vanuit Port-Saïd geen windeieren legt. ‘Voor China is het veel makkelijker om naar het Westen te exporteren via Egypte,’ zei Mohamed Abdel Samih, jurist bij de Chinese Nile Textile Group.
Ook de loonkosten maken Egypte bijzonder aantrekkelijk. Egyptische arbeiders zijn immers een stuk goedkoper dan werknemers in China. Het gemiddelde salaris van een arbeider in China bedraagt ongeveer 153 euro per maand. Een Egyptische arbeider verricht hetzelfde werk voor nog geen 100 euro per maand.
Het nieuwe akkoord geeft echter ook stof tot nadenken. Lokale ondernemers vrezen dat de komst van Chinese bedrijven de Afrikaanse markt met goedkope producten zal overspoelen, en de competitie alleen nog maar zal vergroten.  
In een interview met het Egyptische weekblad el-Ahram veegde Rashid Mohamed Rashid, Egyptisch minister van Handel en Industrie, de kritiek echter van tafel. De Chinese bedrijven zijn in feite Egyptische bedrijven onder Chinese controle, zei de minister. Ik heb nog altijd liever Chinese bedrijven op Egyptische grond, dan dat producten uit China de Egyptische markt overspoelen.  De minister benadrukte bovendien dat de Chinese producten alleen zijn bedoeld voor export.
Oude Vrienden
Cairo en Beijing onderhouden al jaren goede relaties. Egypte was het eerste land in Afrika dat de Volksrepubliek China in de jaren vijftig erkende.
Als een van de grootste economieën op het Afrikaanse continent, is Egypte een interessante handelspartner voor een op groei belust Beijing. Egypte tracht zich daarbij steeds meer te profileren als een regionale export-hub, verbonden met regionale economiën, het Midden-Oosten en de EU.
Daarnaast is Cairo een belangrijke regionale speler in zowel Afrika als het Midden-Oosten. ‘Egypte is een belangrijke speler voor de Chinezen. Het verschaft toegang in het diplomatieke spel in het Nabije Oosten, waar China, stap voor stap, zijn plaats tracht te veroveren,’ zei Michel Beuret, coauteur van La Chinafrique.
Maar ook voor Egypte is bilaterale samenwerking een must. China steunt Egypte in het ontwikkelen van nucleaire energie. Een onderwerp dat -nu studies uitwijzen dat Egypte’s voorraad grondstoffen nog maar vijftien tot dertig jaar zal meegaan- steeds hoger op de agenda staat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.