Chinese luchtvaartmaatschappijen weigeren uitstootrechten te betalen

Vier grote Chinese luchtvaartmaatschappijen weigeren in de Europese Unie uitstootrechten te betalen. De beslissing kan het begin van een handelsoorlog zijn tussen China en de EU.

Europa besliste maanden geleden al dat luchtvaarmaatschappijen vanaf dit jaar deel moeten uitmaken van de Europese Emissiemarkt (Emissions Trading Scheme of ETS), tot grote ergernis van die maatschappijen en landen als China en de Verenigde Staten. Amerikaanse maatschappijen voerden voor het Europees Gerechtshof onder meer aan dat het ETS een inbreuk is op internationale luchtvaartakkoorden, maar het Hof volgde die redenering niet.

Daardoor is elke luchtvaartmaatschappij die landt of opstijgt in de EU vanaf 1 januari 2012 verplicht om zich in te schrijven in het ETS. Maar vier grote Chinese maatschappijen hebben nu dus laten weten dat ze dat weigeren: Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines en Hainan Airlines. De vier hebben berekend dat het ETS ze aanvankelijk 94 miljoen euro per jaar gaat kosten. Dat bedrag zou verdrievoudigen binnen de tien jaar.

Handelsoorlog

De voorbije weken werd in de Chinese pers al gesproken van een mogelijke handelsoorlog als de EU het been stijf houdt. Chinese luchtvaartbedrijven zouden de EU kunnen straffen, bijvoorbeeld door minder toestellen te bestellen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus.

China vindt dat niet de luchtvaartmaatschappijen belast moeten worden, maar de vliegtuigbouwers, om ze te stimuleren meer zuinige toestellen te ontwerpen. De meeste van die producenten zijn Europees of Amerikaans.

Ook Amerikaanse en Australische luchtvaartmaatschappijen beraden zich op hun reactie. Andere spelers, zoals Cathay Pacific en Singapore Airlines hebben wel al laten weten dat ze meedoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.