Chinese mannen plegen meer zelfmoord, vrouwen minder

Steeds minder Chinese vrouwen plegen zelfmoord, maar bij oudere mensen en vooral bij mannen in de steden is de trend omgekeerd. De verschuivingen in de twee richtingen zijn volgens experts te wijten aan de snelle sociale veranderingen die het land ondergaat.

Amper tien jaar geleden was zelfdoding in China vooral een probleem van het platteland. Volgens de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid maakten er toen ook veel meer vrouwen een einde aan hun leven dan mannen. Sindsdien is het aantal zelfmoorden in landelijke gebieden met een derde teruggelopen, terwijl de Chinese mannen de vrouwen in de statistieken hebben voorbijgestoken.

Bevrijde vrouwen

Volgens onderzoek van Jing Jun, een hoogleraar aan de Tsinghua-universiteit, pleegden in 1987 nog achttien van elke honderdduizend Chinezen zelfmoord; in 2008 zou dat cijfer gezakt zijn tot zeven zelfmoorden op honderdduizend mensen. Dat is vooral te danken aan de snelle daling van het aantal zelfmoorden van vrouwen op het platteland, vroeger goed voor de helft van alle zelfmoorden in het land. Experts schrijven die verbetering  toe aan de massale migratie naar de steden, waar steeds meer werk is. Dat heeft veel vrouwen bevrijd uit de ondergeschikte rol die ze in hun familie speelden.

Maar andere bevolkingsgroepen doen het veel slechter. Van de Chinezen tussen 70 en 74 die in de steden leven, maakten tussen 2000 en 2008 bijna drie keer zoveel mensen een einde aan hun leven dan in de jaren negentig. Dat blijkt uit officiële cijfers die vorig jaar in de staatsmedia werden gepubliceerd. Volgens professor Jing is die zelfmoordgolf te wijten aan de stijgende gezondheidskosten en psychische belasting door gedwongen verhuizingen. De snelle ontwikkeling van de steden verdringt veel oude mensen uit de traditionele huizen in het centrum naar appartementen in de buitenwijken. Sommige bejaarde Chinezen voelen zich ook verlaten door hun kinderen, die niet meer voor hun ouders zorgen zoals dat vroeger de gewoonte was.

Werkstress

Bij de actieve Chinezen zijn het vooral stress en een belabberde werksituatie die tot wanhoopsdaden aanzetten. Vorig jaar kreeg onder meer een reeks van twaalf zelfmoorden en zelfmoordpogingen bij de vestigingen van Foxconn Technologies in Shenzhen veel aandacht. De werkvoorwaarden bleken er zo slecht dat ook duizenden werknemers het na enkele weken of maanden voor bekeken hielden bij het bedrijf.

Ook onder Chinese jongeren blijft zelfdoding een groot probleem. Zelfmoord is de belangrijkste doodsoorzaak van Chinezen van 15 tot 34 jaar. Meer dan 20 procent van 140.000 scholieren die bevraagd werden door onderzoekers van de universiteit van Beijing, antwoordde dat ze al hadden overwogen zelfmoord te plegen.

Volgens Wu Fei, een docent filosofie aan de Universiteit van Beijing, hebben veel Chinezen zich niet kunnen aanpassen aan de snelle sociale omwenteling van de voorbije dertig jaar. Economische ontwikkeling heeft topprioriteit, en daardoor worden volgens Wu veel sociale problemen gewoon genegeerd.

Eenkindpolitiek

Zhan Chunyun, de coördinator van een hotline voor psychologische bijstand in  Guangzhou, zegt dat ook de dertig jaar oude eenkindpolitiek een rol speelt. Als enige kind in hun gezin staan veel jonge Chinezen onder zware druk. Zhang geeft toe dat de overheid al meer centra voor psychologische hulp heeft opgericht, maar veel van de hulpverleners die er werken, hebben volgens hem geen goede opleiding.

Er circuleren tegenstrijdige cijfers over het aantal zelfdodingen in China. Volgens de berekeningen van professor Jing zouden er nog ongeveer 85.800 zelfmoorden per jaar voorkomen. Maar in een studie van 2007 die in de staatsmedia gepubliceerd werd, was nog sprake van 287.000 zelfmoorden per jaar.

India, ook een snel groeiend land met een enorme bevolking, kwam volgens officiële cijfers in 2009 aan 127.000 zelfmoorden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.