Chinese multinationals snoeien in arbeidskrachten

Ook grote multinationals in China nemen maatregelen om zich tegen de economische crisis te wapenen. 27 procent van de multinationals gaat werknemers laten afvloeien volgens diverse Chinese media.
Volgens een onderzoek van het arbeidsbureau FESCO zullen 70% van de multinationals hun aanwervingen verminderen. Een kwart van de 350 bevraagde bedrijven plant zelfs herstructureringen waarbij werknemers ontslagen worden. Vooral de financiële, de commuicatie-en IT-sector ondervinden veel problemen door de financiële crisis. Ze zullen vermoedelijk het meeste werkloosheid veroorzaken.

Historisch gedrum


Multinationals in China hebben de gewoonte om veelbelovende studenten van de universiteiten weg te plukken als zij afgestudeerd zijn. Daar valt voor hen veel meer te verdienen dan in staatsbedrijven of in een publieke functie. Jaarlijks moeten deze studenten drummen voor een beperkt aantal vacatures, want de grote bedrijven willen enkel de beste studenten. 
Dit jaar was er al een recordaantal sollicitaties om bij de Chinese overheid te komen werken. 750.000 mensen solliciteerden namelijk voor 13.500 arbeidsplaatsen. Maar met de arbeidsbesparingen van vele bedrijven zullen nog meer afgestudeerden werkloos zijn dan ooit. 

China heeft nog nooit zulke massale afvloeiingen van werknemers gekend.
Massaal


Momenteel is er veel sociale onrust in China nadat eerder dit jaar al 20 miljoen gastarbeiders hun ontslag kregen. De arbeidswetgeving in China voorziet een procedure die massale ontslagen in bedrijven toelaat, maar de wettekst is behoorlijk vaag waardoor het grootste deel van de bevoegdheid bij de overheid ligt.  
‘China heeft nog nooit zulke massale afvloeiingen van werknemers gekend’, zegt Susan Munro, specialiste arbeidsrecht in Shanghai. ‘We hebben hierover de voorbije maanden voortdurend telefoontjes gekregen van verwarde klanten.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift