Chinese overheid krabt zich in haren over klimaatverandering

De Chinese landbouw dreigt zware verliezen te leiden door klimaatverandering, waarschuwt een rapport van zes Chinese overheidsdiensten vandaag (3 januari).
De klimaatveranderingen zullen de landbouwproductie destabiliseren”, zegt het rapport volgens het Chinese officiële nieuwsagentschap Xinhua. “Indien er geen maatregelen genomen worden zal de productie van tarwe, graan en rijst de komende 50 jaar met 37 procent dalen.” Elk jaar zou al 50 miljoen hectare landbouwgrond beschadigd worden door natuurrampen.

Luo Yong, gedeputeerd directeur van het Chinees Meteorologisch Bureau, een van de zes departementen die aan de studie deelnamen, zegt in de krant Science Times: “De klimaatverandering heeft de duidelijkste impact op de graanproductie.” Volgens Yong zal de landbouw en de graanproductie van zijn land zwaar onder druk komen te staan door de klimaatverandering.

De komende 50 tot 80 jaar zou de gemiddelde temperatuur in China met twee tot drie graden stijgen. De Chinese media berichtten begin dit jaar al dat 2006 het warmste jaar was sinds 1951. Er vonden meer natuurrampen plaats en meteorologen namen minder regen waar dan tijdens een gemiddeld jaar. Volgens Dong Wenjie, directeur van het klimaatcentrum in Beijing, zijn de hoge temperaturen te wijten aan de globale opwarming.

Verschillende tyfonen, overstromingen en perioden van droogte doodden het afgelopen jaar 2704 mensen in China. Het economisch verlies wordt geschat op 20 miljard euro. China probeert de uitstoot van koolstofdioxiden in te perken, maar 80 procent van de elektriciteit in het land wordt nog altijd opgewekt in vervuilende steenkoolcentrales.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.