Chinese satelliet moet aardbevingen voorspellen

China start met de bouw van een satelliet die de elektromagnetische straling in de atmosfeer meet om aardbevingen te voorspellen. Het eerste exemplaar moet in 2014 de ruimte in gaan.

China werkt al sinds 2003 aan de “Seismo-Electromagnetische Satelliet” (CSES), het eerste ruimteonderdeel van een omvangrijk netwerk met ook meestations op de grond. Als het hele systeem klaar is, moet het kunnen waarschuwen voor aardbevingen zoals die in Japan begin maart.

Intensieve seismische activiteit zorgt voor schommelingen in het magnetisch veld rond de aarde. Als het systeem erin slaagt die veranderingen te meten, is het mogelijk om een verhoogde kans op aardbevingen te detecteren. China wil de eerste satelliet lanceren in 2014 en tegen 2017 nog twee exemplaren in een baan rond de aarde brengen. Het hele systeem zou operationeel moeten zijn tegen 2020.

Demeter

De CSES is niet de eerste satelliet die specifiek gericht is op aardbevingen. De Franse ruimtevaartdienst maakt gebruik van Demeter, een kleine satelliet die het verband tussen aardbevingen en elektronmagnetische stralingen onderzoekt.

Maar het Chinese systeem wordt een stuk complexer en ambitieuzer. Er zullen meerdere satellieten gebruikt worden en in tegenstelling tot Demeter wordt niet alleen het verband onderzocht, maar moet het systeem ook aardbevingen kunnen voorspellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.