Chinese stadspolitie slaat erop los, burgers slaan terug via sociale media

Al jaren staat de Chinese stadswacht bekend als zeer gewelddadig. Volgens Human Rights Watch overleed de afgelopen tien jaar een twintigtal mensen na mishandeling door de stadspolitie, vaak na afranselingen midden op straat. Nieuw is dat Chinese burgers steeds vaker protesteren tegen praktijken zoals machtsmisbruik en mishandeling, onder meer door hun ongenoegen online te uiten.

Het meest recente incident  van geweld door de stadspolitie dateert van eind mei. Leden van de stadspolitie sloegen toen de eigenaar van een fietsenwinkel in Yan’an in elkaar omdat hij zijn fietsen deels op de openbare weg stalde zonder dat hij daarvoor een vergunning had. Het incident werd gefilmd en in het fragment is te zien dat een van de stadswachten de gerant meermaals hard tegen het hoofd trapt.

Sociale media als forum voor veilig protest

Het filmpje – dat gemaakt werd door een voorbijganger – werd op Weibo (de Chinese versie van Twitter) geplaatst en werd binnen korte tijd zeer vaak gedeeld door verontwaardigde burgers. Het delen van dit soort filmfragmenten via sociale media is een vorm van protest die steeds vaker voor komt in China. Omdat openbaar protest hard aangepakt wordt kiezen steeds meer Chinezen ervoor om online hun ongenoegen te ventileren.

 

De stadspolitie – ook wel Chengguan genoemd in het Chinees –  valt onder het stedelijk bureau voor administratie en rechtshandhaving en is aanwezig in alle grotere Chinese steden. Hoewel de stadspolitie onafhankelijk is van de reguliere politie, houdt deze zich ook bezig met rechtshandhaving, zoals het controleren van de vergunningen van winkels en straatverkopers. Ondanks dat het mandaat stipuleert dat zij alleen boetes mogen uitschrijven is de stadspolitie “synoniem geworden voor geweld en machtsmisbruik”, aldus Sophie Richardson, China Director bij Human Rights Watch. De uitdrukking “wees niet zo Chengguan-achtig” betekent vandaag in China zoveel als “wees niet zo gewelddadig”.

Boven de wet?

Volgens HRW wordt er in de regel  nauwelijks opgetreden door de overheid tegen het buitensporige geweld van de stadspolitie. De betrokken stadspolitieleden uit Yan’an werden ontslagen, volgens de South China Morning Post vermoedelijk onder druk van online protest. Maar strafrechtelijke vervolging werd niet ondernomen. Ook het filmen van wandaden van de stadswacht blijft zeer gevaarlijk: Wei Wenhua filmde in 2008 hoe de stadspolitie hardhandig een groep protestanten uiteen joeg, wat hij later moest bekopen met de dood. De leden van de stadspolitie zijn zelf soms ook doelwit van geweld: in minstens twee moordzaken waren de Chengguan slachtoffer. Geweld tegen de stadspolitie wordt echter streng bestraft, in geval van moord zelfs met de doodstraf.

Het geweld van de stadspolitie neemt misschien niet af, maar het protest ertegen bij Chinese “netizens” neemt wel toe. Hierdoor staan lobbygroepen die de belangen behartigen van slachtoffers van gewelddaden door de stadspolitie sterker in hun protest tegen dit soort praktijken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.