Chinese toeristen mogen geen namaak dragen

Inwoners van de Chinese provincie Jilin mogen niet langer imitatie-merkkleding dragen wanneer ze naar het buitenland reizen. Op die manier wil de overheid misbruik van intellectuele eigendomsrechten vermijden. Daarnaast mogen inwoners van de provincie ook niet langer geplagieerde goederen naar het buitenland verzenden.
“De overheid van Jilin roept op om hardhandig op te treden tegen vervalste goederen, cd’s en dvd’s die per post naar het buitenland worden verzonden. Namaakkleren dragen in het buitenland is niet langer toegelaten”, zo meldt de overheid in de Chinese krant Beijing News. “Inbreuken op het intellectuele eigendomsrecht beschadigen het imago van de overheid.” Toeristen die zich toch met namaakkleren in het buitenland begeven, riskeren een boete van 300 euro, weet China Daily.

De overheid zal streng toekijken op misbruiken in de elektronica-industrie en bij producenten van kledij, sportproducten en voedsel. Daarnaast lanceert de overheid een databank met informatie over patenten.

Het intellectueel eigendomsrecht stipuleert dat anderen niet zomaar het werk van de oorspronkelijke bedenker mogen namaken. China is ‘s werelds grootste producent van namaakgoederen. De Europese Commissie becijferde dat 15 tot 20 procent van de merkproducten in China nagemaakt zijn. Volgens de Amerikaanse autoriteiten produceert China 60 procent van alle namaakgoederen. In 2003 bedroeg het aandeel van de namaakhandel 7 procent van de totale wereldhandel. De illegale inkomsten liepen op tot 250 miljard euro.

Ook piraterij is schering en inslag. China kopieert illegaal cd’s, dvd’s en software. Vijfentachtig procent van de huidige Chinese cd-productie zou namaak zijn. De Verenigde Staten hebben al laten weten een klacht te willen indienen bij de Wereldhandelsorganisatie WTO, waartoe China in 2002 is toegetreden, indien de autoriteiten niet ingrijpen. De Chinese overheid heeft dit jaar beslist om online piraterij van films, muziek en software te bestraffen met boetes van elfduizend euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift