Chinese website-medewerkers mogen geen interviews afnemen

Medewerkers van portaalsites mogen het beroep van journalist niet uitoefenen, stelt de Chinese overheid. Officieel wil de Chinese overheid zo afpersing tegengaan.
Volgens de Chinese overheidsdienst Pers en Publicaties hebben enkel kranten, nieuwsagentschappen, radio- en televisiestations de toestemming om journalistieke activiteiten uit te oefenen in China. Journalisten die werken voor websites die eigendom zijn van nieuwsorganisaties kunnen wel een vraag indienen om erkend te worden als journalist. Andere websites vallen uit de boot. Indien websites en medewerkers ervan dan toch illegale nieuwsinterviews publiceren, riskeren ze vervolging.

Het verbod komt er naar aanleiding van een rechtszaak tegen de medewerker van een website. De man, Li Ling, werkte voor een site die consumentenklachten verzamelde en had het bedrijf aan de tand gevoeld over enkele klachten. Hij legde daarbij illegale journalistencertificaten voor en eiste 350.000 euro van het bedrijf dat gezondheidsproducten maakt in ruil voor het toedekken van de problemen. Ling kreeg in een hotelkamer 10.000 euro overhandigd, maar buiten werd hij opgewacht door de politie. Ling kreeg vier jaar cel.

Eerder dit jaar doken al verhalen op van reporters zonder formele identificatiebewijzen die bedrijven probeerden af te persen. Meestal namen ze contact op met bedrijven, vroegen ze “zwijggeld” of dreigden ze met negatieve artikels indien de bedrijven niet ingingen op die vraag.

Maar de maatregel schiet wellicht zijn doel voorbij, aangezien ook erkende medewerkers van de traditionele media het niet zo nauw nemen met de ethiek. Meng Huaihu, een medewerker van de zakenkrant Zhonghua Gongshang Shibao, werd onlangs veroordeeld omdat hij meer dan 300.000 euro zou verzameld hebben bij bedrijven om te adverteren in zijn krant. De advertenties verschenen echter nooit.

In China werken meer dan 700.000 mensen voor nieuwsorganisaties. 180.000 ervan zijn erkend door de overheidsdienst voor Pers en Publicaties. Elk jaar worden de documenten hernieuwd. Journalisten die zich onethisch gedragen kunnen hun documenten kwijtspelen.

Ook andere internetpublicaties moeten op hun tellen passen. China wil dat alle bloggers zich verplicht registreren bij de overheid zodat toezichthouder Internet Society of China (ISC) blogs beter kan controleren. Volgens de ISC-baas kunnen anonieme bloggers de maatschappij negatief beïnvloeden door onjuiste informatie te verspreiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift