Chinezen en Indiërs vinden alleen VS invloedrijker dan zichzelf

Chinezen geloven dat hun land over tien jaar evenveel wereldwijde invloed zal hebben als de VS. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Chicago Council on Global Affairs (CCGA) en de Asia Society.
Zowel Chinezen als Indiërs geloven ze dat hun land nu al alleen de VS moet laten voorgaan wat betreft invloed. Indiërs zijn iets bescheidener dan Chinezen. Ze denken dat India tegen 2016 aan invloed zal hebben bijgewonnen ten opzichte van de VS, maar hen niet zal hebben voorbijgestoken. Momenteel zien ze zichzelf samen met Japan als de tweede wereldmacht.

Het Indiase zelfbeeld wordt niet bevestigd door anderen: Chinezen, Amerikanen en Zuid-Koreanen beschouwen de VS, China, Japan, de EU, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland stuk voor stuk invloedrijker dan India.

De peiling baseert zich op interviews met zo’n 2000 mensen in China, India, Zuid-Korea, Australië en de VS afgelopen zomer. In alle onderzochte landen denkt een meerderheid dat de VS op een bepaald ogenblik in de toekomst geëvenaard of voorbijgestoken zal worden door een ander land – en China wordt het vaakst genoemd.

Ongeveer de helft van de Chinezen en de Indiërs beschouwen elkaar als partner en niet als rivaal. Daarentegen denkt twee op de drie Amerikanen dat China en India rivalen zijn. Opvallend is nog dat 70 procent van de ondervraagde Amerikanen willen dat hun land actief blijft in wereldpolitiek, ondanks de groeiende desillusie over de Irakoorlog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift