Chip van 1 dollar geeft hiv-diagnose

Wetenschappers van de Columbia University hebben een kleine, goedkope chip ontworpen die hiv en syfilis kan opsporen in enkele minuten tijd. De chip kan een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen aids.

In veel Afrikaanse landen is een aidstest geen sinecure. Wie in een ziekenhuis of gezondheidscentrum een bloedmonster laat nemen, moet vaak weken geduld hebben omdat de centra het monster doorzenden naar een gespecialiseerd laboratorium. In afgelegen gebieden laten patiënten het daarom vaak na om terug te keren naar het ziekenhuis om de resultaten op te vragen.

Een goedkoop, handig en snel middel om de diagnose te stellen, kan dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen aids. Dat is de bedoeling van de mChip, een plastic chip ter grootte van een creditcard, die in een kwartier de diagnose kan stellen voor hiv en syfilis. Bovendien kost de chip amper 1 dollar (70 eurocent).

Uit een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine blijkt dat de chip 100 procent van de hiv of syfilis-gevallen feilloos opspoort. In 4 tot 6 procent van de gevallen gaf de test een vals positieve diagnose. Die cijfers zijn vergelijkbaar met de standaard laboratoriumtests in de westerse wereld.

De mChip is niet aan zijn proefstuk toe. In Europa is al een versie goedgekeurd die prostaatkanker opspoort, en de ontwikkelaars denken aan nog meer toepassingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.