Chip van 1 dollar geeft hiv-diagnose

Wetenschappers van de Columbia University hebben een kleine, goedkope chip ontworpen die hiv en syfilis kan opsporen in enkele minuten tijd. De chip kan een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen aids.

In veel Afrikaanse landen is een aidstest geen sinecure. Wie in een ziekenhuis of gezondheidscentrum een bloedmonster laat nemen, moet vaak weken geduld hebben omdat de centra het monster doorzenden naar een gespecialiseerd laboratorium. In afgelegen gebieden laten patiënten het daarom vaak na om terug te keren naar het ziekenhuis om de resultaten op te vragen.

Een goedkoop, handig en snel middel om de diagnose te stellen, kan dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen aids. Dat is de bedoeling van de mChip, een plastic chip ter grootte van een creditcard, die in een kwartier de diagnose kan stellen voor hiv en syfilis. Bovendien kost de chip amper 1 dollar (70 eurocent).

Uit een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine blijkt dat de chip 100 procent van de hiv of syfilis-gevallen feilloos opspoort. In 4 tot 6 procent van de gevallen gaf de test een vals positieve diagnose. Die cijfers zijn vergelijkbaar met de standaard laboratoriumtests in de westerse wereld.

De mChip is niet aan zijn proefstuk toe. In Europa is al een versie goedgekeurd die prostaatkanker opspoort, en de ontwikkelaars denken aan nog meer toepassingen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3094   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift