Cholera maakt een plotse terugkeer in Indonesië, Irak, Zimbabwe en Guinee-Bissau

Cholera is geen nieuwe ziekte en krijgt dus ook minder aandacht dan sars of vogelgriep. Toch dreigt een mondiale epidemie opnieuw heel veel doden te maken. Berichten uit Irak, Indonesië, Zimbabwe en Guinee-Bissau.
Cholera is een besmettelijke ziekte die overgedragen wordt door bacteriën. Mensen raken besmet door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet water. Het meest voorkomende bacterietype overleeft normaal vijf tot tien dagen in voedsel, maar het kan zelfs tot maximaal zes weken overleven.
Als lokale epidemieën slecht behandeld worden, levert dat ernstig gevaar op voor de mondiale gezondheid. In 1961 begon een cholera-epidemie in Indonesië, maar verspreidde zich snel naar andere landen in Azië, Europa en Afrika. Tenslotte bereikte de ziekte ook het Latijns-Amerikaanse continent in 1991. Daar kwamen in dat jaar alleen 400.000 gevallen voor en 4000 mensen bezweken er aan de ziekte.

Irak


Volgens de meest recente gegevens van het Iraakse ministerie van Volksgezondheid zijn er 107 gevallen van cholera vastgesteld in de centrale en zuidelijke delen van het land. Met name de provincies Baghdad, Babel en Karbala kampen met de ziekte. Het aantal doden wil het ministerie niet meedelen. De Iraakse krant Azzaman maakt melding van veertien dodelijke slachtoffers. Volgens woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid Ihssan Jaafar zijn er 540 miljoen waterzuiveringstabletten geïmporteerd en daarvan zijn er al tientallen miljoenen onder de bevolking verdeeld.”
De voorzitter van de parlementaire volksgezondheidscommissie Nawzad Rifaat beschuldigt de overheid ervan de echte cijfers over de cholera-uitbarsting achter te houden. Rifaat vreest dat de ziekte ondertussen epidemische proporties heeft aangenomen. Een aantal parlementsleden maakt melding van meer dan 1000 doden, volgens de krant Azzaman.
lees het hele artikel over cholera in Irak

Zimbabwe


In Zimbabwe zijn tot nu toe elf doden geteld en tachtig anderen zijn besmet geraakt. Er was voor het eerst sprake van de uitbraak begin september. Unicef en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hebben twee ziekenhuizen opgezet, specifiek gericht op de behandeling van cholera. Ze worden voornamelijk beheerd door de ngo Artsen Zonder Grenzen.
Er worden ook tijdelijke maatregelen genomen om de watertekorten tegen te gaan in de hardst getroffen gebieden. “Tijdens de gehele duur van de ziekte-uitbraak zullen per dag zo’n 30.000 liter drinkbaar water per vrachtwagen geleverd worden,” zei Marie Okabe nog.
lees het hele artikel over cholera in Zimbabwe

Indonesië


Sinds april zijn in West-Papoea al 291 mensen gestorven aan cholera. Het is een dunbevolkt en erg ontoegankelijk gebied met meer dan 300 verschillende stammen.
De Papoeanen hebben jaren te lijden gehad onder het geweld van Indonesische militairen. Veel van de eilandbewoners die nu cholera krijgen, denken dat ze door het Indonesische leger vergiftigd worden. Tegenover medische hulp, aangeboden door de autoriteiten, staan ze dan ook erg wantrouwig.
Stephen Corry, directeur van Survival, zegt dat gepaste medische hulp hoogdringend nodig is om te voorkomen dat nog meer Papoeanen sterven aan de ziekte. “De onverschilligheid van de Indonesische overheid is choquerend en verergert de effecten van decennialange brutale militaire onderdrukking,” wees hij Jakarta met de vinger.
lees het hele artikel over cholera in Indonesië

Guinee-Bissau


Unicef heeft 450 kilogram natriumhypochloriet uitgedeeld aan lokale overheden. Die moet dienen om de waterleidingen in de hoofdstad te desinfecteren. De water- en afvalwaterleidingen in Guinee-Bissau dateren nog uit de koloniale periode, dus van voor 1975, en zijn in erbarmelijke staat. Volgens Unicef heeft slechts twintig procent van de inwoners van de hoofdstad toegang tot (niet-drinkbaar) kraantjeswater.
Sinds het begin van de uitbraak in mei zijn al meer dan 4000 gevallen gerapporteerd, verspreid over het hele land. De hoofdstad Bissau is het zwaarst getroffen. Artsen Zonder Grenzen is begonnen met activiteiten in het Nationaal Ziekenhuis in Bissau.
Bij een cholera-uitbraak in 2005 in het West-Afrikaanse land stierven 400 mensen en 25.000 anderen raakten geïnfecteerd.
lees het hele artikel over cholera in Guinee-Bissau

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.