Christenen opgejaagd wild in Libië

De christenen in Libië voelen zich bedreigd sinds het Kaddhafi-regime omvergeworpen is. De bevolkingsgroep vormt een kleine minderheid in het Noord-Afrikaanse moslim land. Verschillende vooraanstaande geestelijken uitten hun bezorgdheid na een reeks incidenten de afgelopen maanden. ‘De situatie is kritiek’, zegt Martinelli, een van de christelijke leiders in Libië.

  • Dennixo Zonsopgang in Benghazi, Oost-Libië. Christenen worden steeds meer verdreven uit de regio. Dennixo

‘Geen dag gaat voorbij zonder dat er graftombes beschadigd worden’, zegt Dalmasso Bruno, de verzorger van het Italiaans kerkhof in Tripoli. ‘Menselijke resten worden uit het graf gehaald en over het kerkhof gegooid’, vertelt Bruno aan News24. ‘De Libische autoriteiten zijn langsgeweest en hebben enkele foto’s genomen. Ze hebben beloofd dat ze maatregelen zouden nemen, maar tot nu toe hebben ze er niets aan gedaan’, besluit Bruno.

Christenen zijn doodsbang voor het rijzende moslimextremisme in Libië. Bij een aanslag op een kerk in december vorig jaar kwamen twee mensen om het leven. Dat gebeurde in Misrata, een stad gelegen aan de Middellandse Zee. Ondanks het algemene angstgevoel trekken nog elke week tientallen mensen naar de kerk in Tripoli. Ze bidden er in de hoop dat de veiligheid terug zal keren. ‘In Tripoli zijn er geen veiligheidsmaatregelen rond de kerk. De gelovigen kunnen vrij bewegen’, aldus pater Dominque Rezeau.

Christenen weg uit oosten

In het oosten gaat het er minder gemoedelijk aan toe. ‘In Cyrenaica, de regio die Oost-Libië beslaat, is de druk op de christelijke bevolking opgevoerd’, zegt pater Rezeau. ‘Libië telde wel 100 000 christenen voor de revolutie in 2011. Nu blijven er maar enkele duizenden over.’ Moslimfundamentalisten speelden een grote rol in het verdrijven van de voormalige dictator Kaddhafi. Benghazi, de tweede stad van Libië, was de wieg van het protest tegen het dictatoriale regime. Sindsdien is de stad een ‘voortrekker’ van islamistisch geweld. Toch blijft de kerk vooralsnog open, meldt News24.

‘Er heerst een gespannen sfeertje in het oosten. De situatie is kritiek’, vertelt Martinelli, de apostolisch vicaris van Tripoli. (Een apostolisch vicariaat is de laatste fase van een kerkgemeenschap voor het een bisdom wordt.) Twee religieuze gemeenschappen in het oosten van het land zouden gedwongen zijn geweest om het gebied te verlaten na druk van moslimfundamentalisten.

Geen stabiliteit

‘Alle opofferingen van het Libische volk hebben nog steeds geen stabiliteit in het land gebracht’, aldus Antony Armstrong. De Ghanees geeft al jarenlang Franse les in Libië. Ftsing Giscard, een Kameroenese elektricien die sinds enkele jaren in Libië leeft, beaamt: ‘Onveiligheid is een probleem dat iedereen treft. Afrikaanse migranten lopen het meeste risico. Het Libische volk beschuldigt hen ervan huursoldaten te zijn geweest in het leger van Kaddhafi’. De meeste christenen die in Libië leven zijn migranten. Koptische Egyptenaren vormen de grootste groep binnen christelijke bevolking, meldt News24.

Sinds de val van het Kaddhafi-regime in 2011 zijn al verscheidene internationale kantoren en diplomatieke missies aangevallen in Libië. Op 11 september vond de dodelijkste aanval plaats. Bij een aanslag op het Amerikaans consulaat in Benghazi kwam de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens om het leven. Naast hem werden nog drie Amerikanen gedood.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.