Clash tussen Egyptische politie en hulpkonvooi

Egyptische veiligheidsdiensten geraakten slaags met leden van een hulpkonvooi van de actiegroep Viva Palestina. Minstens 55 activisten en politieagenten geraakten gewond.
In een poging 200 vrachtwagens met voedselvoorzieningen en medische voorraden naar de Gazastrook te brengen, werd Viva Palestina aan het havencomplex in Arisha, slechts veertig kilometer van Gaza, gehinderd door 2000 politiemannen van de Egyptische ordediensten.
De onderhandelingen tussen de Egyptische autoriteiten en het konvooi over de te volgen route, sleepten al lang aan. Cairo eiste dat 55 wagens via een door Israël gecontroleerd checkpoint naar Gaza reden, maar Viva Palestina, geleid door de Britse parlementariër George Galloway (Respect Party), weigerde dit.
‘Het is schandalig dat 25 procent van ons konvooi langs Israël zou moeten gaan en Gaza nooit zal bereiken. Want alles wat langs Israël gaat, komt nooit aan in Gaza’, zegt Galloway tegen Reuters.
Dode politieman
Volgens een correspondent van Reuters gooiden veiligheidsdiensten stenen naar de 520 personen die met het konvooi meereisden. Met behulp van waterkannonen en traangas verhinderden de ordetroepen het vertrek van het konvooi. 55 personen zouden gewond zijn, waaronder 40 activisten en 15 politieagenten.
Ook in Gaza zelf is ondertussen protest uitgebroken. Palestijnse jongeren bekogelden Egyptische politiemannen met stenen, waarop zij het vuur openden op de Palestijnse manifestanten. Volgens de Israëlische krant Haaretz schoot een Palestijnse sluipschutter een Egyptische politieman neer.
Recent weigerde de Egyptische overheid ook een internationale vredesmars de toegang tot Gaza.
Daarnaast zou Egypte gestart zijn aan de bouw van een controversiële, ondergrondse muur aan de grens met Gaza. Een stalen, ondoordringbare muur moet de zwarte markt langs ondergrondse tunnels tussen Gaza en Egypte een halt toeroepen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.