Climact compenseert je CO2-uitstoot

De Belgische organisatie CLIMACT biedt sinds begin deze maand een manier aan om de klimaatopwarming te bestrijden. De organisatie berekent de CO2-voetafdruk van bedrijven en particulieren, geeft advies over hoe je die CO2-uitstoot kan verminderen en compenseert ten slotte de uitstoot door projecten in het buitenland te financieren.
De eerste drie projecten die CLIMACT financiert bevinden zich in India. Het betreft de installatie van twee windmolens in Jakhapur, het installeren van hydro-elektrische turbines in Ghonsari en het oprichten van een saneringssysteem voor het afvalwater in Ratnagiri.
De projecten zijn gecertificeerd door de Uitvoerende Raad van het Mechanisme voor Schone Ontwikkeling en bevinden zich in ontwikkelingslanden. CLIMACT zegt geen projecten in België of andere landen te steunen die het verdrag van Kyoto ondertekend hebben.

CO2-uitstoot berekenen


Op de website van CLIMACT kan je je eigen CO2-uitstoot berekenen. Elke Belg zorgt jaarlijks voor een uitstoot van gemiddeld 12 ton CO2. Onze aarde kan eigenlijk slechts 2 ton CO2 per persoon per jaar absorberen. Er blijft voor elke gemiddelde Waal, Vlaming of Brusselaar dus nog zo’n 10 ton per jaar te compenseren.
CLIMACT is een Belgische onderneming die gevestigd is in Louvain-la-Neuve. De belangrijkste aandeelhouder is het Kringloopfonds, dat in 2003 opgericht werd door de federale regering. Het Kringloopfonds wil de sociale economie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen in ons
land een duwtje in de rug geven.

Ook andere projecten


In België kan je ook nog bij andere organisaties terecht om je CO2-uitstoot te compenseren. Zo is er CompenCO2 het eerste Belgische ngo-projectenfonds om CO2-uitstoot te compenseren. Het is een initiatief van de Belgische milieubewegingen en Noord-Zuid organisaties en ondersteunt milieuprojecten in het Zuiden.
Op www.compenco2.be bereken je de CO2-uitstoot die je wil compenseren. Met de overeenstemmende vergoeding koopt CompenCO2 uitstootrechten uit Gold Standardprojecten (www.cdmgoldstandard.org). Dit zijn projecten die volgens internationaal erkende criteria investeren in energiebesparing of hernieuwbare energie.
Tot slot is er ook nog CO2logic, dat bedrijven en particulieren oplossingen aanreikt om koolstof te neutraliseren en te compenseren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.