Clinton en Obama steunen Colombia

De politieke standpunten van de presidentskandidaten Barack Obama en Hillary Clinton over Latijns-Amerika zijn vaag of wijken amper af van het huidige beleid. Clinton wil linkse regeringen zoals in Venezuela harder bestrijden. Obama is naar eigen zeggen gematigder maar zijn bedoelingen blijven vaag.
Het ziet er niet naar uit dat het Amerikaans buitenlands beleid voor Latijns-Amerika sterk zal veranderen onder een democratische president. Dat blijkt uit de standpunten die de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama. De Democratische presidentskandidaten gaven hun mening naar aanleiding van het politiek conflict tussen de Colombiaanse regering met buurlanden Ecuador en Venezuela.

Ongewettigd en gevaarlijk


De beide kandidaten steunen de Colombiaanse president Alvaro Uribe in het politiek conflict met buurlanden Ecuador en Venezuela. Colombia handelde volgens de Amerikanen uit zelfverdediging toen het Ecuador, vorig weekend, ongevraagd binnenviel.  
Hillary Clinton wijst Hugo Chavez, de Venezuelaanse president, echter aan als boosdoener in het conflict. “Het bevel van Hugo Chavez om tien bataljons te sturen naar de Colombiaanse grens is ongewettigd en gevaarlijk.”
De presidentskandidate beschuldigt Chavez van samenwerking met terroristische organisaties zoals het Farc, het revolutionair leger in Colombia. Als Hillary verkozen wordt, verandert er vermoedelijk weinig aan de diplomatieke contacten tussen de VS en Venezuela, Ecuador en zelfs Colombia. De voormalige first lady wil de huidige politieke koers blijven varen.  

Diplomatieke benadering


Barack Obama heeft Colombia, Ecuador  en Venezuela opgeroepen om het conflict diplomatisch op te lossen. “ De presidenten van Colombia, Ecuador en Venezuela hebben de verantwoordelijkheid om de gebeurtenissen niet uit de hand te laten lopen.”  Elke redetwisting moet volgens de presidentskandidaat op een diplomatieke wijze benaderd worden, met de hulp van internationale actoren zoals de VS.
De oproep past binnen Obama’s plan om de diplomatieke betrekkingen met Latijns-Amerikaanse landen te verbeteren. Obama wil ook Chavez de hand reiken, een voorstel dat Clinton als naïef bestempeld heeft.

Geen veroordeling


De leden van de Organisatie van de Amerikaanse Staten (OAS) zijn vandaag bijeengekomen in Washington om het conflict te bespreken. De OAS heeft unaniem  een resolutie aanvaard die de Colombiaanse  overtreding van de principes van het internationaal recht – eerbied voor Ecuador’s soevereiniteit- bevestigt.
De OAS heeft het land echter niet veroordeeld.  De organisatie heeft wel een onderzoekscommissie aangesteld die zich verder moet buigen over de zaak. Op 17 maart komen de ministers van Buitenlandse Zaken opnieuw bijeen.
Voor de Ecuadoraanse president, Rafaël Correa, en zijn Venezuelaanse bondgenoot Chavez volstaat de resolutie niet. Ecuador eist dat de internationale gemeenschap Colombia veroordeelt voor de inval op zijn grondgebied.
Colombia heeft zich inmiddels geëxcuseerd bij Ecuador maar blijft de inval noodzakelijk vinden. De Colombiaanse autoriteiten bezitten, naar eigen zeggen, documenten die Venezuela en Ecuador linken aan de rebellenbeweging Farc. De beide landen blijven echter ontkennen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.