Clinton haalt uit naar censuur op internet

In een opvallende toespraak heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hard uitgehaald naar de toenemende censuur op het internet. Ze schuwde daarbij de vergelijking met de Koude Oorlog en het IJzeren Gordijn niet.
“In het voorbije jaar hebben we een scherpe stijging gezien van het aantal bedreigingen voor de vrije doorgang van informatie”, zei Clinton tijdens een toespraak in Washington. “China, Tunesië en Oezbekistan hebben hun censuur van het internet opgekrikt. In Vietnam werden populaire sociale netwerksites plots afgesloten. En vrijdag nog werden in Egypte dertig bloggers en activisten opgepakt.”

IJzeren Gordijn


Clinton was scheutig met impliciete verwijzingen naar de Koude Oorlog en de Sovjet-Unie. Zo parafraseerde ze Winston Churchills “IJzeren Gordijn” en zei dat er dit keer een informatiegordijn neergedaald was over grote delen van de wereld. Moderne communicatiemiddelen zoals YouTube, Facebook en Twitter beschreef ze als “de samizdat van deze tijd”. Samizdat was ten tijde van de Sovjet-Unie een term voor illegaal drukwerk dat door de kritische inhoud niet officieel uitgegeven mocht worden. Ze gaf het recente voorbeeld van Neda Agha-Soltan in Iran. De video van haar dood ging via het internet al snel de wereld rond, en werd zo een “digitale beschuldiging” van het regime in Teheran.
 
Volgens de minister kan het internet op sociaal en economisch vlak een belangrijke rol spelen als “grote gelijkmaker”. Door mensen toegang te geven tot kennis en potentiële markten, kunnen netwerken nieuwe kansen creëren. “Ik heb dat vorig jaar met eigen ogen gezien in Kenia, waar boeren hun inkomen zagen groeien met 30 procent sinds ze met telebankieren begonnen.” Ze verwees ook naar Haïti, waar verschillende slachtoffers gered konden worden nadat ze via een sms-je alarm geslagen hadden. 

We dringen er bij Amerikaanse mediabedrijven op aan om een proactieve rol te spelen en de eisen van buitenlandse regeringen rond censuur en inmenging in vraag te stellen.
Aanvallen


Clinton had niet alleen kritiek op de censuur in China, maar spoorde het land ook aan om een onderzoek in te stellen naar de recente cyberaanvallen tegen zoekgigant Google en andere grote Amerikaanse bedrijven. Die aanvallen waren bijzonder complex en werden gelanceerd van op Chinese computerservers.
Tegelijk had ze een duidelijke boodschap voor “bedrijven die zaken willen doen met regeringen die individuele vrijheden aan banden leggen”, waarmee ze Google niet bij naam noemde. “We dringen er bij Amerikaanse mediabedrijven op aan om een proactieve rol te spelen en de eisen van buitenlandse regeringen rond censuur en inmenging in vraag te stellen”, zei ze. “De privésector heeft een gedeelde verantwoordelijk om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. Als hun zakelijke deals die vrijheid ondermijnen, dan moeten ze zich afvragen wat juist is, en niet enkel wat snel winst oplevert.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.