Clinton kondigt onlinetools voor betogers aan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton wil een arsenaal onlinetools ontwikkelen voor vrijheidsactivisten over de hele wereld. Ze voorziet in 25 miljoen dollar (18 miljoen dollar), onder meer voor technologie om firewalls te verschalken.

In een speech voor de George Washington University kondigde Clinton aan dat ze systemen wil laten ontwikkelen die onlineactivisten, dissidenten en burgers in repressieve landen toelaten om internetcensuur te omzeilen.

Clinton had het eerder al over haar Internet Freedom Agenda, maar ze beperkte zich meestal tot verbale kritiek op staten als China, die hun burgers met een firewall afschermen van een deel van het wereldwijde web. Inmiddels is de situatie voor de VS veranderd, nu activisten in Tunesië en Egypte hun Amerikaansgezinde regering omverwierpen.

Toch beloofde Clinton dat de Amerikanen er alles aan zullen doen om sociale media toegankelijk te houden voor dissidenten. Ze denkt aan een combinatie van technologie, diplomatie en beveiligde communicatielijnen, en zelfs “directe steun voor de spelers in de frontlinie.” De minister refereerde meermaals aan dissidenten in landen als Iran, maar sprak met geen woord over volksprotest in Jemen, een medestander van de VS in de strijd tegen het terrorisme.

Meepraten

Clinton droomt van een internetcultuur die een balans vormt tussen “vrijheid en veiligheid, transparantie en vertrouwelijkheid, en vrijheid van meningsuiting en tolerantie.”

Het lijkt er op dat de VS niet enkel de dissidenten de mogelijkheid van conversatie willen garanderen, maar ook zelf aan die conversatie wil deelnemen. Het Amerikaanse State Departement heeft Twitteraccounts geopend in het Arabisch en Perzisch. In één van de berichtjes wordt Iran opgeroepen om de bevolking dezelfde rechten te geven als in Egypte.

WikiLeaks

Volgens verschillende bronnen is de aankondiging van Clinton niet echt verrassend: de VS zouden al veel langer betrokken zijn in pogingen om onder meer de Chinese en Iraanse firewalls te omzeilen. Hoge ambtenaren hebben al openlijk besproken hoe de VS proxyservers opzetten om Iraanse dissidenten toegang te geven tot het internet of hoe ze uitzendingen van Radio Free Asia tot bij de Chinese internetgebruikers krijgen.

Een lans breken voor internetvrijheid was niet vanzelfsprekend voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op het moment dat WikiLeaks vertrouwelijke documenten blijft vrijgeven. Toch maakt Clinton een duidelijk onderscheid: de zaak WikiLeaks begon met een diefstal van informatie, zegt ze, en “het feit dat WikiLeaks het internet gebruikt is niet de reden waarom we er kritiek op uitoefenen”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.