CO2-prijzen reflecteren een onzeker jaar

Na de mislukte klimaattop in Kopenhagen begin december daalde de CO2-prijs naar 12,4 euro, het laagste niveau in zes maanden tijd. De prijs zou tussen 17 en 35 euro per ton moeten liggen om de “juiste marktsignalen” af te geven, zegt Daphne Wysham van het Institute for Policy Studies.
De prijzen van de European Climate Exchange, de belangrijkste beurs voor de handel in emissierechten, wisselden de afgelopen vijf jaar sterk. In februari van dit jaar daalde de CO2-prijs tot een dieptepunt van 8 euro, nadat in juli 2008 een record van bijna 30 euro was bereikt.

Wil het systeem van handel in emissierechten zijn werk goed doen en bedrijven voldoende prikkelen om te investeren in schone technologie, dan moeten de prijzen echter vell hoger liggen, zeggen analisten.

Wysham, tevens mededirecteur van het Sustainable Energy and Economy Network, noemt een prijs tussen 17 en 35 euro per ton. De International Energy Agency’s World Energy Outlook for 2009 stelt dat de prijs van koolstofdioxide in 2020 op 35 euro per ton moet liggen en op 67 euro in 2030.

Verwachtingen



Dat de prijs dit jaar zo sterk gedaald is, hangt samen met de economische recessie. Die brengt een lagere productie met zich mee, en dus ook minder uitstoot en minder noodzaak om emissierechten te verhandelen.

Er spelen echter ook andere factoren mee. De prijs van koolstofdioxide is, net als bij andere producten, afhankelijk van de vraag. Die vraag is niet alleen afgenomen door de recessie, maar ook door afgenomen verwachtingen van CO2-regulering na de teleurstellende top in Denemarken en het tegenhouden van de klimaatwetgeving in de Amerikaanse Senaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.