Cocaïne smokkelen in bijenwas

Drugstrafikanten gebruiken steeds geavanceerdere technieken om cocaïne Europa binnen te smokkelen. Ze verwerken crack of snuifcoke in bijenwas, plastic, kleding of meststoffen vooraleer ze het exporteren. Vervolgens halen dealers het goedje er weer uit in clandestiene laboratoria binnen de grenzen van de EU.

Dat staat te lezen in het Jaarverslag 2010: Stand van de drugsproblematiek in Europa. Het rapport is uitgegeven door het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD). Dat is in 1995 geopend als één van de gedecentraliseerde agentschappen van de Europese Unie. Het EWDD, met standplaats in Lissabon, moet de EU-lidstaten feiten aanreiken over de Europese drugsproblematiek zodat het Europese drugsdebat onderbouwd kan worden gevoerd. Een aantal facts en figures uit het rapport op een rijtje:

  • Cocaïne Naar schatting veertien miljoen Europeanen tussen 15 en 64 jaar hebben ooit in hun leven cocaïne geprobeerd. Elk jaar sterven zowat duizend EU-burgers aan cocaïnegebruik, en in 2008 vatten 70.000 Europeanen een drugsbehandeling aan na problemen met cocaïne. ‘Te veel Europeanen beschouwen cocaïnegebruik nog steeds als een betrekkelijk ongevaarlijk element van een succesvolle levensstijl’, zegt EWDD-directeur Wolfgang Götz.
  • Amfetaminen en XTC Twaalf miljoen Europeanen hebben ooit in hun leven amfetaminen geprobeerd. Vooral in het noorden van Europa wordt problematisch amfetaminegebruik vastgesteld. Naar schatting elf miljoen Europeanen slikten al eens een ecstasy-tabletje.
  • Cannabis Vier miljoen Europeanen gebruiken (bijna) dagelijks cannabis. Maar liefst 75 miljoen hebben al eens ooit een jointje gerookt. Tsjechië spant de kroon: 28 procent van de Tsjechen tussen 15 en 34 jaar probeerde ooit cannabis –dat is dertig keer zoveel als het Roemeense gemiddelde.
  • Nieuwe drugs In 2009 zijn 24 nieuwe psychoactieve stoffen voor het eerst aan het EWDD en aan Europol gemeld. Een nieuwe ontwikkeling is de toenemende populariteit van zogenaamde synthetische cathinonen (derivaten van de stamverbinding cathinon, die structureel verwant is aan amfetamine). Ook het “spice”-verschijnsel (kruidenproducten om te roken, met synthetische cannabinoïden eraan toegevoegd) blijft in omvang toenemen.
  • “Legale” psychedelica Het EWDD maakt zich zorgen over ongereguleerde synthetische verbindingen die via het internet aangeprijsd worden als ‘legale psychedelica’. Begin 2010 werden 170 online drugsshops geïdentificeerd die “legale” psychedelica en hallucinogene paddenstoelen verkochten. (Kristof Clerix)

Meer info op www.emcdda.europa.eu

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.