"Cocaïnegebruikers schaden het milieu"

Als je een gram cocaïne snuift, verniel je vier vierkante meter regenwoud. Dat zei de Colombiaanse vice-president Fransisco Santos dinsdag in Belfast. Het regenwoud moet wijken voor cocaplantages, die de grondstof voor de populaire harddrug leveren.
“Colombia is in de voorbije vijftien jaar al meer dan twee miljoen hectare regenwoud verloren aan cocaplantages”, zei Santos op de politieconferentie in Belfast. “En dat regenwoud is niet enkel Colombiaans. Het behoort toe aan alle mensen op deze wereld, dus moeten we er allemaal voor zorgen.”
Volgens Santos moeten druggebruikers zich bewust zijn van hun impact op het milieu. “Wie met een hybride wagen rijdt, recycleert en zich zorgen maakt om de klimaatverandering, moet zich ook bewust zijn dat een avondje feesten vier vierkante meter regenwoud vernielt”, zei hij. “We voelen frustratie, omdat drugs hier in Europa beschouwd worden als een persoonlijk keuze, en cocaïne wordt gezien als de champagne onder de drugs, zonder nadelige effecten, een misdaad zonder slachtoffers”, zei hij. “Wel, cocaïne maakt wel slachtoffers.”
Volgens Santos is de drugshandel ook een motor voor misdaad en terrorisme. “Het geld dat druggebruikers uitgeven aan cocaïne komt uiteindelijk in handen van de FARC en andere rebellengroeperingen terecht, die mijnenvelden aanleggen om de plantages te beschermen, mensen kidnappen en terroristische methodes gebruiken om hun handel veilig te stellen.”
De cocaïneproductie zorgt ook voor vervuiling met kerosine en de chemicaliën die gebruikt worden om de cocabladeren te verwerken, en voor stroperij door de gewapende groepen die de plantages bewaken. Maar ook de strijd tegen de plantages eist een zware tol. De Colombiaanse regering bestrijdt de plantages door ze te besproeien met krachtige chemicaliën die een nefaste invloed hebben op het omringende woud en de waterlopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.