Colombia en Venezuela breken met elkaar, maar niet voor altijd (analyse)

De bemiddeling die verscheidene landen hebben aangeboden in het conflict tussen Colombia en Venezuela, zal niet veel moeite kosten. Met hetzelfde vuur waarmee de Venezolaanse president Hugo Chávez de relaties met zijn buurland verbrak, zal hij zaterdag zijn houding veranderen wanneer Juan Manuel Santos Álvaro Uribe opvolgt als president van Colombia.
De Venezolaanse president heeft het niet op Colombia gemunt maar op Uribe, de man die alles vertegenwoordigt wat hij zelf niet wil zijn. Uribe is een obstakel in Chávez’ poging om het Grote Colombia te creëren dat Simón Bolívar voor ogen had.
De conflicten stapelden zich op tijdens de acht jaar dat Uribe aan de macht was, vooral sinds eind 2005, toen Colombia FARC-kopstuk Rodrigo Granda gevangen nam op Venezolaans grondgebied. Twee weken geleden verbrak Chávez de banden met Colombia na Uribes beschuldiging dat Venezuela onderdak zou bieden aan FARC-kopstukken.

Voorbestemd


Chávez en Uribe waren voorbestemd om elkaar in de haren te vliegen. Uribes manier van regeren gedurende die acht jaar was “zeer persoonlijk, gemediatiseerd, op confrontatie gericht, tegen de instellingen”, zegt de Colombiaanse hoogleraar internationale politiek Socorro Ramírez.
Daardoor kan men ervan uitgaan dat de spanning zal afnemen na het afscheid van Uribe. Chávez zelf kondigde al aan dat een verandering mogelijk is. “Met Santos kan er een nieuwe fase komen in de verstandhouding”, zei de Venezolaanse president al kort nadat hij de relaties had verbroken. Zijn bevelen om tanks en soldaten naar de grens te sturen werden deze keer afgewisseld met verzoenende taal.
Als minister van Defensie heeft Santos Chávez flink op de korrel genomen maar zodra hij president is, wil hij het isolement van zijn land doorbreken via een rondreis langs Mexico, Panama, Chili, Argentinië, Peru en de Dominicaanse Republiek. Hij nodigde Chávez ook uit voor de eedaflegging zaterdag.
Chávez vroeg de FARC ondertussen ook haar gewapende strategie te herbekijken. Hij herinnerde de rebellen eraan “dat de omstandigheden ontbreken om de macht te grijpen.

Verkiezingen


Wat wil Chávez bereiken door zich nu ineens in schapenvacht te hullen? Vast staat dat de verkiezingen die in september in Venezuela plaatsvinden, een sleutelrol spelen in Chávez gedrag.
Maar liefst 38 procent van de kiezers heeft nog niet beslist. Zij zullen de doorslag geven in de strijd tussen meerderheid en oppositie, die elkaar met elk ongeveer 30 procent in evenwicht houden.
Chávez’ regering kwam de laatste tijd enkele keren op minder fraaie wijze in het nieuws. Er was bijvoorbeeld het schandaal van de 120 ton voedsel die stond te rotten als gevolg van corruptie bij ambtenaren. De breuk met Colombia komt Chávez goed uit, maar de breuk aanhouden brengt hem minder op.
Het scenario van een regering die de nieuwe Colombiaanse president verwelkomt omdat hij iets helemaal anders vertegenwoordigt, rijmt met Chávez’ afkeer van Uribe. Hij geeft hem bovendien de kans om vanuit een sterke positie voorwaarden af te dwingen en, zonder het met zoveel woorden zeggen, te aanvaarden dat de welvaart van een belangrijk deel van zijn bevolking afhangt van de goede handelsrelaties met Colombia.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.