Colombia en Venezuela voeren militaire samenwerking op

Colombia en Venezuela gaan hun militaire samenwerking tegen de FARC-rebellen opvoeren. De Venezolaanse oppositie heeft haar twijfels of dat iets zal uithalen.

Maandag kwamen twaalf Colombiaanse soldaten om bij een confrontatie met linkse FARC-rebellen, op nauwelijks 200 meter van de grens met Venezuela. Het FARC-commando opereert volgens Colombia vanuit Venezuela. Venezuela ontkent dat niet.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos belde met zijn Venezolaanse ambtgenoot Hugo Chávez. Die beloofde meteen twee legerbrigades naar de grens te sturen.
“Als ze hen vinden, zullen ze hen gevangen nemen. En als ze zich verzetten, zullen ze de wapens gebruiken”, liet een tevreden Santos weten. Op de Venezolaanse televisie zei Chávez ondertussen dat zijn regering niet zou toestaan “dat illegale groepen, van welke signatuur ook, Venezuela gebruiken om er hun tenten op te slaan, te trainen en militairen van andere landen aan te vallen, in dit geval van Colombia.”

Tegenslag voor FARC

De relatie tussen Colombia en Venezuela is ooit veel koeler geweest. Dat Chávez zijn sympathie voor de FARC-rebellen en hun “Bolivariaanse ideologie” nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, speelde daarbij een rol.

Pas sinds Santos in augustus 2010 Álvaro Uribe is opgevolgd, worden de banden weer aangehaald, zowel op politiek als economisch vlak, en nu dus ook militair.

“Santos heeft Chávez zover gekregen dat hij de guerrillagroepen begint op te jagen. Nu gaat Chávez Santos vragen om criminele bendes (met basis in Colombia) die zich in Venezuela bezighouden met benzinesmokkel, drugshandel en afpersing, op te jagen”, zegt Ariel Ávila, directeur van het Colombiaanse Observatorium van het Gewapend Conflict.

Volgens Ávila betekent de beslissing van Chávez “een tegenslag” voor de FARC, aangezien het voor de guerrillagroep belangrijk is “over een gebied te beschikken waarop hij zich kan terugplooien.” “De samenwerking tussen de legers van beide landen betekent dat ze klappen zullen krijgen.” Dat geldt ook voor de rebellen van de kleinere ELN-groep, zegt Ávila.

Venezuela medeplichtig

Maar de oppositie in Venezuela zegt dat de regering al een tijd weet waar de FARC zich schuilhoudt en dat ze dus “medeplichtig is aan deze situatie”, zegt presidentskandidaat Henrique Capriles.

Rocío San Miguel, voorzitter van de Venezolaanse organisatie Burgercontrole op Veiligheid, Defensie en Leger, zegt dat de samenwerking tot nog toe “niet heeft gefunctioneerd omdat de instructies aan de onderofficieren niet duidelijk en efficiënt zijn. Dat toont ook de Venezolaanse reactie nu, die een gevolg is van een telefoongesprek tussen de presidenten.”

De aangekondigde troepenverplaatsing vindt San Miguel niet geloofwaardig. Alleen door ook in lagere echelons nauwer samen te werken, kan men het probleem echt aanpakken, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.