Colombia heeft zijn Watergate (analyse)

De Colombiaanse justitie heeft informatie over rechters, oppositieleden en journalisten aangetroffen bij de inlichtingendienst DAS, die rechtstreeks van de president afhangt. Het schandaal, dat sterk aan Watergate doet denken, leidde al tot het vertrek van de directeur van DAS. De oppositie eist nu ook het ontslag van Uribe.
Begin februari beschuldigde de Colombiaanse president Álvaro Uribe onderzoeksjournalist Hollman Morris ervan banden te hebben met de guerrillabeweging FARC. Morris had bericht over de bevrijding van een groep gegijzelden die in handen van de FARC waren. Tien dagen later kreeg Morris in de gaten dat hij gevolgd en afgeluisterd werd door de politie.

Morris heeft nu ook ontdekt dat de Administratieve Veiliheidsdienst DAS, de inlichtingendienst die rechtstreeks van de president afhangt, al geruime tijd een dossier over hem bijhield. Er zaten foto’s in van zijn hemzelf en zijn familie, al zijn bewegingen had de DAS in detail geregistreerd.

De Colombiaanse justitie vond Morris’ dossier bij huiszoekingen in de DAS-kantoren. Ze vond ook aanwijzingen dat de DAS rechters van het hooggerechtshof bespioneerde, parlementsleden van de oppositie, andere journalisten en zelfs voormalig minister Rafael Pardo (Liberale Partij), die van plan is zich kandidaat te stellen voor de volgende presidentsverkiezingen.

Ze werden afgeluisterd vanuit bestelwagens die 16 telefoongesprekken tegelijk kunnen onderscheppen in een straal van 70 meter. Alles samen hield de DAS zo’n 50 mensen in de gaten zonder dat daarvoor een gerechtelijk mandaat was afgeleverd.

Watergate



De bewijzen zijn zo zwaar dat María del Pilar Hurtado, directeur van de DAS, al moest opstappen en de laatste vier directeurs op de rooster worden gelegd. Het parket zette dertig mensen op het onderzoek.

De zaak doet sterk denken aan het Amerikaanse Watergate-schandaal, dat president Nixon de kop kostte. De Colombiaanse oppositie heeft al het ontslag van president Uribe geëist maar de kans dat het zover komt is klein. Uribe geniet veel steun bij de bevolking en de Colombianen zijn gewend aan dit soort praktijken.

Goebbels



De DAS werd in 1960 opgericht als opvolger van de inlichtingendienst SIC van generaal Gustavo Rojas Pinilla, de toenmalge president. Rojas Pinilla liet zich voor zijn inlichtingendienst adviseren door Karl von Merk, die secretaris was geweest van Josef Goebbels, propagandaleider in nazi-Duitsland.

De SIC bespioneerde en arresteerde politieke tegenstanders en journalisten. In 1955 doorzocht de dienst het hoofdkwartier van de Liberale Partij en beschuldigde hij de liberale leider Alberto Lleras van banden met de guerrilla.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.