Colombia stemt in met plan Chávez voor overdracht FARC-gijzelaars

De Colombiaanse regering heeft woensdag groen licht gegeven voor een plan van Chávez voor de overdracht van drie gijzelaars die in Colombia worden vastgehouden door de linkse FARC-guerrilla. De drie zouden op een geheime plaats in de Colombiaanse jungle worden overgedragen aan een select gezelschap internationale gezanten, die met een luchtbrug uit Venezuela worden overgevlogen.
Op 18 december verspreidde het Cubaanse persagentschap Prensa Latina een communiqué waarin de Colombiaanse FARC-guerrilla aankondigde drie gijzelaars te zullen laten gaan, als “hulde” aan de bemiddelingsinspanningen van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Het gaat om Clara Rojas, die in 2002 werd gekidnapt toen ze campagne voerde met de voormalige Frans-Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt, haar driejarige zoontje Emmanuel en het in 2001 ontvoerde Colombiaanse parlementslid Consuelo González.
Het FARC wil de gijzelaars alleen aan Chávez overdragen, en die kwam daarvoor met een ingewikkeld plan op de proppen. Vanuit vijf plaatsen in Venezuela zouden vliegtuigen en helikopters met aan boord internationale gezanten koers zetten naar de luchthaven van Villavicencio, de hoofdstad van de onrustige provincie Meta 90 kilometer ten zuiden van Bogotá. Van daaruit zouden ze door het FARC naar een geheime plaats in de jungle worden gebracht voor de overdracht van het drietal. In Villavicencio wacht een vliegtuig met materiaal voor eventuele medische ingrepen om de gijzelaars over te vliegen naar Venezuela, waar ze door Chávez zullen worden ontvangen.
De Colombiaanse regering gaf woensdag haar toelating voor de humanitaire missie. De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Fernando Araujo, liet weten dat de vliegtuigjes die voor de operatie zouden worden gebruikt het symbool van het Rode Kruis moeten dragen en dat Luis Carlos Restrepo, de “vredescommissaris” van de regering, aan de overdracht zou deelnemen. Restrepo is bij het FARC niet erg geliefd.
De relatie tussen Venezuela en Colombia is wat gespannen nadat de Colombiaanse president Álvaro Uribe op 21 november abrupt een einde maakte aan de bemiddelingspogingen van zijn Venezolaanse ambtsgenoot. Chávez was eerder door de Colombiaanse oppositiesenator Piedad Cordoba ingeschakeld bij de onderhandelingen met het FARC over een ruil van 45 gijzelaars voor 500 gevangen guerrillastrijders.
Presidentiële gezanten uit acht landen
De andere gezanten worden rechtstreeks benoemd door de presidenten van Argentinië, Bolivia, Brazilië, Cuba, Ecuador, Frankrijk en Venezuela. De namen van Nestor Kirchner, de voormalige president van Argentinië, en Marco Aurelio García, de raadsman van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, staan al vast.
Het door Chávez uitgedokterde scenario is “overdreven omslachtig en zonder enige twijfel bedoeld om aan maximum aan internationale aandacht te trekken”, vindt de Colombiaanse militaire expert Alfredo Rangel, hoofd van de Stichting voor Veiligheid en Democratie. “Ik had verwacht dat de FARC de gijzelaars naar Venezuela zouden brengen. De grens tussen de twee landen is erg poreus en guerrillastrijders gaan probleemloos heen en weer.”
Chávez had voor het groene licht van de Colombiaanse regering laten verstaan dat hij, in het geval van een negatief antwoord, gebruik zou maken van “clandestien plan”. Tegelijk benadrukte hij dat de Colombiaanse nationale soevereiniteit niet geschonden zou worden, een aanwijzing dat het FARC de gijzelaars in dat geval over de grens zou moeten brengen.
Timing onduidelijk
De luchtbrug is volgens Chávez goed voorbereid en zou elk moment kunnen beginnen. De woordvoerder van het Rode Kruis in Colombia, Yvan Heller, wil die mogelijkheid “bevestigen noch ontkennen”. “We beginnen de logistiek te organiseren en vragen volledige veiligheidsgaranties van alle betrokken partijen. We hebben contact met de regeringen van Colombia en Venezuela, en met het FARC. Het is moeilijk te zeggen of we morgen (donderdag) al kunnen starten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.