Colombia verwacht nieuwe vrijlating van FARC-gijzelaars

Zes gevangenen van de Colombiaanse FARC-rebellen komen wellicht deze maand nog vrij. De regering van Álvaro Uribe belooft de nodige garanties om de operatie te kunnen uitvoeren.
“De nationale regering herhaalt haar vertrouwen in het Internationale Comité van het Rode Kruis, en geeft alle garanties om de door de FARC aangekondigde vrijlating van de gijzelaars uit te voeren. Het geeft ook senator Piedad Córdoba toestemming deel uit te maken van de missie”, liet de regering van Álvaro Uribe woensdagnamiddag weten in een kort communiqué.
De Colombiaanse guerillabeweging FARC kondigde op 21 december de eenzijdige vrijlating aan van twee gijzelaars en vier krijgsgevangenen. Dat was een reactie op de “publieke briefdialoog” die in september van start was gegaan op initiatief van de liberale senator Piedad Córdoba, ondertekend is door 150 intellectuelen en journalisten en nog 25.000 andere handtekeningen verzameld heeft.

Goede stemming


Córdoba had woensdagmiddag een ontmoeting met Álvaro Uribes Hoge Commissaris voor de Vrede Luis Carlos Restrepo en zei na afloop dat het gesprek “zeer positief” was geweest en dat “de regering in zeer goede stemming” was. “Piedad stelde dat we aan het begin van een lang proces staan dat de eerste pas kan zijn naar een eventueel vredesproces. Daardoor ontstonden (in het gesprek met Restrepo) mogelijkheden waardoor men haar op alles ‘ja’ kon zeggen”, zei Alpher Rojas, analist, directeur van het Instituut voor Sociopolitieke Studies en Onderzoeken (Inestco) en coördinator van de “publieke briefdialoog”.
Begin december had president Uribe de pogingen via de “publieke briefdialoog” nog “een nieuwe valstrik” genoemd en had hij zijn radicale afwijzing van een gevangenenruil met de FARC herhaald. Dat dit standpunt nu geëvolueerd is, komt volgens Rojas doordat de regering “eindelijk inzag dat haar besluiteloosheid in deze zaak niet langer houdbaar was”.

Prominent persoon


In een brief van 30 december die woensdag bekend raakte, geeft de FARC aan dat ze de vrijgelaten gevangenen aan senator Córdoba en een ondertekenaar van de “publieke briefdialoog” zal overdragen.
De voorwaarde van de FARC dat “een prominent democratisch persoon van een bevriend land of van de internationale gemeenschap” garant moet staan voor de vrijlating, vormde geen obstakel. Ook al wordt die internationale betrokkenheid “niet volledig uitgesloten”, zegt Rojas, “het is niet langer een discussiepunt dat beide kampen verdeelt”. Sinds de brief “hebben andere zaken ertoe bijgedragen dat dit niet zou gebeuren”, voegde Rojas eraan toe, zonder in details te treden. “In een onderhandeling over garanties kan men zich niet beperken tot één voorstel. Doordat er andere standpunten zijn aanvaard… zijn er alternatieven ontstaan binnen het menu van garanties. Men beperkte zich niet tot één enkele optie.”
Het Internationale Comité van het Rode Kruis juichte toe dat beide kampen hun vertrouwen hebben gegeven aan de plannen voor de bevrijdingsoperatie. Maar Córdoba waarschuwde Hoog Commissaris Restrepo dat ze de coördinaten pas “in de lucht”, dat wil zeggen in volle vlucht, wanneer de operatie in volle gang is, zou overhandigen zodra ze die zou krijgen.
De gevangenen voor wie de vrijheid wenkt, zijn de burgers Alan Jara en Sigifredo López en vier militairen waarvan de identiteit niet werd vrijgegeven. Jara is de voormalige gouverneur van het centrale departement Meta. De FARC houdt hem gevangen sinds 2001. López is de enige overlevende van een groep van twaalf regionale parlementsleden die in 2002 gevangen werden genomen. De andere elf stierven in 2007 in gevangenschap.
Jara en López zijn de laatste burgers van de groep waarvan presidentskandidate Ingrid Betancourt deel uitmaakte. Betancourt werd de in zomer van vorig jaar bevrijd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.