Colombiaan keert Katholieke Kerk de rug toe

De Katholieke Kerk in Colombia kijkt lijdzaam toe hoe steeds meer mensen hun toevlucht zoeken in evangelische kerken. “De Colombianen zijn op zoek naar een religie die niet autoritair is, maar dicht bij de mensen staat.”
Colombia is altijd een katholiek land in hart en nieren geweest, maar lijkt de jongste jaren steeds meer terrein te moeten prijsgeven aan het protestantisme. Vorig jaar telde het katholieke Colombia meer dan 5 miljoen protestanten op totaal 43 miljoen inwoners. Het aantal protestanten groeit al jaren.
Volgens de jezuïetenpriester Efrain Caldana, een van de grootste critici van de Katholieke Kerk in Colombia, heeft de oorzaak van deze geloofsvlucht te maken met de zelfvoldaanheid en afstandelijkheid van de katholieke leiders naar de bevolking toe. “De Colombianen zoeken een religie die hen helpt om hun problemen op te lossen, een religie die niet autoritair is maar dicht bij de mensen staat”, aldus Aldana die in de sloppenwijken van de stad Cartagena werkt.
Volgens Aldana zijn onderwerpen als celibaat, het uiterlijke vertoon, de starheid en de afstand tot het gewone volk aanleiding voor de exodus van de gelovigen naar andere christelijke stromingen, zoals de evangelische beweging. De Colombiaan voelt zich niet meer betrokken bij de Katholieke Kerk, aldus Aldana. Die betrokkenheid en participatie vindt hij wel bij de evangelische geloofsbeleving, met zijn muziek en gezangen.
Tot in de jaren vijftig was er nauwelijks sprake van een protestantse basis in Colombia. Vanaf de jaren zestig vond de evangelische leer echter steeds meer aanhang. In 1994 hadden de protestantse kerken twee miljoen leden. Die groei werd aangewakkerd door het interne gewapende conflict Colombia, dat leidde tot meer drugshandel en paramilitaire activiteiten in de jaren tachtig. Ook de economische crisis in de jaren negentig droeg eraan bij.
“De economische crisis van de jaren negentig heeft de middenklasse zeer hard getroffen. De werkloosheidsgraad lag hoog. Duizenden mensen verloren de kans om een huis te kopen”, zegt sociologe Ana Mercedes Pereira. Steeds meer Colombianen voelden zich in die tijd aangetrokken tot de evangelische beweging, in het bijzonder tot de varianten die een ‘welvaartsevangelie’ predikten: wie genereus geeft, ontvangt financiële zegen op zijn goedgeefsheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.