Colombiaanse boeren en grootgrondbezitters komen nader tot elkaar

In Colombia zijn kleine boeren en grootgrondbezitters er voor het eerst in geslaagd elkaars argumenten te aanhoren. Uiteenlopende visies op grondbezit hebben jarenlang het gewapende conflict tussen FARC en leger gevoed.

De uitwisseling van ideeën en voorstellen werd mogelijk tijdens een driedaags forum in Bogota, dat gisteren (woensdag) eindigde. Het forum kwam er op vraag van de onderhandelaars in het vredesproces.

Sinds een maand onderhandelen de regering van Juan Manuel Santos en de FARC-rebellen over vrede in het Cubaanse Havana.

VN-Ontwikkelingsprogramma

Het forum werd georganiseerd door het VN-Ontwikkelingsprogramma en de Nationale Universiteit van Colombia.

Er namen 1314 mensen aan deel, vertegenwoordigers van 522 sociale en ondernemersorganisaties. Er waren twintig gesprekstafels van telkens zestig tot negentig personen. Die gingen nadien over in tien “subplenaire” vergaderingen en één plenaire vergadering.

De conclusies worden op 8 januari aan de onderhandelaars in Havana overhandigd.

Geslaagd

“Ik ben gekomen om naar hen te luisteren en door hen gehoord te worden op een respectvolle en beschaafde manier”, zei Rafael Mejía, voorzitter van de Vereniging van Landbouwers van Colombia, na afloop. “Daarin zijn we geslaagd. Ik ga hier tevreden hier weg.”

De pers werd niet toegelaten tot de gesprekken, maar IPS vernam dat Mejía in de wandelgangen heeft aangegeven dat over de voorstellen van de boeren “te praten valt.”

Ook Andrés Gil, leider van de Boerenvereniging van de Cimitarravallei, in het centrum van het land, reageerde tevreden. Het forum “heeft een ideale sfeer gecreëerd om een toenadering van standpunten in de landbouwsector mogelijk te maken.” De belangrijkste vooruitgang is dat “het debat over ideeën en voorstellen in een politieke context plaatsvond en niet in een oorlogscontext.”

Groepen boeren

De FARC ontstond in 1964 juist uit het samenbrengen van groepen boeren die in 1948 met geweld van hun grond waren verdreven door grootgrondbezitters en overheid.

Er raakt weinig bekend over de vredesgesprekken zelf, maar is het duidelijk dat het grondbezit een van de centrale kwesties is. Het was ook het eerste punt van het akkoord dat aan de basis ligt van de huidige onderhandelingen.

In Colombia bezit 1,15 procent van de grondeigenaars 52 procent van de grond. De veeteelt neemt 38 miljoen hectare in beslag. Mocht dat tot de helft worden gereduceerd, dan zou dat geen gevolgen hebben voor productiviteit of rentabiliteit, zegt minister van Landbouw Juan Camilo Restrepo.

Thema’s op het driedaagse forum waren onder meer de toegang tot en het gebruik van grond, de formalisering van eigendom en landarbeid, de afbakening van landbouw- en natuurzones, ontwikkelingsprogramma’s en de aanleg van infrastructuur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.